Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Megtizedeli járatait a MÁV

2004.09.08. 08:03
Elsősorban a regionális vonalakon várható ritkítás, az elővárosi és minőségi távolsági személyszállítás terén további fejlesztés várható. A jövő évi menetrend ésszerűsítésére tett javaslat 1,5 milliárd forintos azonnali, és kilenc milliárd forintos hosszabb távú költségmegtakarítást eredményezne.
Egyetlen vasútvonalon sem szűnik meg a személyszállítás, ám a vasúttársaság 2005-től a jelenlegi napi több mint 3600 járatának mintegy tíz százalékát szüntetné meg - ismertette a MÁV Rt. igazgatóságának terveit Udvari László, a cég elnöke a keddi igazgatósági ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Kevesebb ülőhely

Emellett egyes vonalakon csökkentik az ülőhelyek számát, vagyis a jelenleginél rövidebb szerelvényeket közlekedtetnek, s lesznek olyan járatok is, amelyek nem a teljes vonalon közlekednek majd, a vonatkilométer-teljesítmény így 7,3 százalékkal csökkenni fog.

Az ésszerűsítés alapvetően az alacsony kihasználtságú regionális vonalakat érinti, míg például az elővárosi és a minőségi távolsági személyszállítás terén további fejlesztés várható. Udvari hangsúlyozta, hogy minderről majd a gazdasági tárca dönt. A jövő évi menetrend ésszerűsítésére tett javaslat 1,5 milliárd forintos azonnali, és kilenc milliárd forintos hosszabb távú költségmegtakarítást eredményezne.

Húszmilliárd kell

A társaság számításai szerint 2005-ben a menetdíjból nem fedezett személyszállítás költségeinek 65 százalékát kellene fedeznie a megrendelő államnak, vagyis az idei 56 milliárd forintos állami költségtérítés után jövőre húszmilliárddal több folyhat be ezen a címen a vasúttársaság kasszájába.

Jelenleg az állami költségtérítés a személyszállítási költség 44 százalékát fedezi. Udvari lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az állami költségtérítésen túl más pénzügyi konstrukciót is kialakítanak a hiányzó források pótlására, olyan állami beavatkozás várható, amely megfelel majd az uniós elvárásoknak is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!