Salamon
7 °C
13 °C

Technikai hiba miatt lépett ki a sávból a forint

2003.01.14. 09:34
Az elemzők nagy részének meglepetésére tegnapi ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. A szakértők szerint a tegnapi döntés arra utal, hogy a jegybank kész interveniálni a piacon, ez pedig azzal járhat, hogy csökken az árfolyamra nehezedő nyomás. A múlt hét végén bejelentett hatósági áremelések inflációs hatása nem lesz számottevő.
A gazdasági és pénzügyi folyamatok áttekintése után változatlan szinten hagyta tegnapi ülésén a jegybanki alapkamatlábat az MNB monetáris tanácsa, így az továbbra is 8,5 százalék - közölte a jegybank. A döntés az elemzők és a piaci szereplők többségét is meglepetésként érte, a szakemberek nagy része ugyanis 50 bázispontos kamatmérséklés várt az idei év első ülésétől. A jegybank idővel kénytelen lesz csökkenteni a kamatokat - vélekedtek a Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők, akik közül sokan úgy vélik, hogy ez még januárban megtörténhet.

Technikai hibából ismét sávon kívül kereskedtek

A forint jegyzése közvetlenül a bejelentés után nem módosult számottevően, késő délután azonban 234,65 forinton cserélt gazdát egy pár millió eurós pakett, azaz péntek után újra a sávon kívül született üzlet a bankközi piacon. A sávszélnél 4 fillérrel gyengébb euróárfolyam technikai hiba következtében alakulhatott ki, ugyanis 234,70 forinton is volt vételi ajánlat - tájékoztatta a lapot Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. A kötéssel kapcsolatban a jegybankot nem terhelte intervenciós kötelezettség, annak kis összege, illetve időzítése miatt. (A jegybank csak 15 óráig áll a bankok rendelkezésére.)

Az elemzők közül többen arra számítanak, hogy akár már ma folyamatos intervencióra kényszerülhet az MNB. A szakértők különböző okokkal magyarázták a tegnapi kamatdöntést. A változatlan szinten hagyott kamat arra utal, hogy a jegybank nem kíván mindent megtenni az intervenció elkerülésére, ami paradox módon rövid távon akár a spekuláció lehűlésével és a forintra nehezedő nyomás mérséklődésével is járhat - fejtett ki egy lehetséges magyarázatot Zsoldos István, a CA-IB Értékpapír Rt. közgazdásza, aki szerint hosszabb távon a jegybanknak mindenképp választania kell a kamatvágás és az intervenció között.

Hasonlóan vélekedik Kovács György, a Budapest Economics elemzője, aki úgy véli, hogy a konvergenciafolyamat és a magas kamatkülönbözet miatt egy esetleges kamatcsökkentés után is vonzóak maradtak volna a magyar instrumentumok. A magyar gazdaság fundamentumai egyébként nem indokolnak kamatvágást - tette hozzá Kovács.

Barcza György, az ING Bank szakértője a jegybank tegnapi döntéséből arra következtet, hogy az MNB csak a legvégső esetben csökkenti a kamatokat, azaz csak akkor lazít a monetáris feltételeken, ha már intervencióra kényszerül. A pénzügyminiszter azon kijelentése, miszerint a sáv széléhez tapadó forint esetén felülvizsgálják a devizakötvények kibocsátására vonatkozó tervet, mérsékelte a keresleti oldal erejét a forintpiacon - vélekedett Barcza. A piac ugyanis attól tart, hogy a devizakibocsátás visszafogásával párhuzamosan a kormány a költséges intervenció elkerülése végett a piacon vásárolná meg a szükséges eurót, ez pedig jelentősen gyengítené a forintot. A befektetők így nem merik a sávszélig erősíteni a magyar fizetőeszközt, az ugyanis visszapattanna onnan - fejtette ki Barcza.

Ez arra is rámutat, hogy a pénzügyminiszter bejelentése - feltehetően a szándékolttal ellentétben - közvetett módon a kamatszint változatlan szinten maradásához járul hozzá, a forintot ugyanis nem engedi a sávszélhez tapadni, márpedig csak ez kényszeríthetné ki a rég várt kamatvágást.

A hatósági áremelések inflációs hatása nem lesz számottevő

A hatósági árak múlt hét végén bejelentett emelései nem okoztak különösebb meglepetést az elemzők körében, bár többen más időzítésre számítottak. A lakossági gázárak május 15-i drágítása a korábbi tapasztalatok alapján júniusban és júliusban jelennek meg az inflációs statisztikában, méghozzá az első nyári hónap 0,15 százalékos, a második pedig 0,1 százalékos részindexet hozhat - mondta Barcza.

Hasonló véleményen van Zsoldos is, bár szerinte az időbeli eloszlás módosulhat, mivel az eddigi tapasztalatok hó eleji áremelésekre vonatkoztak, szemben a mostani, hó közepi drágulással. A nagyfogyasztók kimaradtak az áremelésből, így jelentősebb áttételes hatásokra nem kell számítani - vélekedett Zsoldos, aki szerint a gázáremelés miatt csökkenő vásárlóerő dezinflációs hatása sem lesz számottevő.

A februári, 8 százalék körüli áramáremelés nagy része feltehetően már márciusban látható lesz a KSH jelentésében, de az elemzők úgy vélik, hogy mintegy 2 százaléknyi átcsúszhat áprilisra. Az autópálya-matricák drágulásának közvetlen hatása nem lesz jelentős, de az utazással kapcsolatos szolgáltatások árindexeit nem hagyja érintetlenül.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.