Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Drága mulatság a repülőgép-modellezés

2005.12.09. 09:23
A repülőgépmodellek lényegében mindenki számára elérhetőek Magyarországon, az viszont vérmérséklet és anyagi lehetőség függvénye, hogy mennyit költ erre a hobbira, aki bütykölni is szeretné "gépmadarát". Budapesten igen sok márka viszonteladója megtalálható, de egy-egy nagyobb szaküzlet szinte minden vidéki nagyvárosban akad.

A Napi Gazdaság által megkérdezett üzletek egyaránt arról számoltak be, hogy naponta érdeklődnek náluk ilyen "eszközök" iránt. A fővárosban és vidéken több boltot üzemeltető Modell & Hobby Kft. munkatársa szerint szinte naponta el is adnak egy-egy példányt, az éves piacot azonban még megbecsülni sem próbálta.

Annak, aki komolyabban szeretne "szabadon repülő" modellekkel foglalkozni, azt is el kell döntenie, hogy melyik kategóriát részesíti előnyben. Jelenleg a legnépszerűbbek a vitorlázó-, a gumimotoros, a robbanómotoros, a zárttéri gépek, továbbá a helikopterek - nyilatkozta lapunknak Harmath Andor, a Magyar Modellező Szövetség (MMSZ) főtitkára. Egy versenyzésre is alkalmas, de hagyományos anyagokból készülő példány 30-50 ezer forintból kijön. Azoknak viszont, akik komolyan szeretnének ezzel foglalkozni, s akár világkupákon is indulnának, már kompozit anyagokat - szénszál, kevlár - kell felhasználniuk az építéshez. Az eredményes szerepléshez egy elektromos vezérlésű mágneses repülési időzítőt is be kell építeni a gépbe, így az ár már a 100 ezer forintot is meghaladja. Azzal is számolni kell, hogy versenyen sérülhet a repülő, ezért legalább három géppel illik megjelenni. A kompozit alkatrészek elkészítése drága, így az élversenyzők ezeket rendszerint Ukrajnából vagy Oroszországból szerzik be, mivel ott alacsonyabbak a költségek.

Sokan azonban a legismertebb, rádió-távirányítású elektromos vagy robbanómotoros gépeket választják, s ezek vásárlóinak zöme nem versenyez. A belépő modellek itt is viszonylag olcsók: egy elektromos motorral szerelt gép 10 ezer forinttól beszerezhető. A Modell & Hobby szakemberei szerint ezekből a gépekből hiányzanak a repülési irányt szabályozó szervók, ám játékcélra megfelelőek. Egy három szervóval ellátott elektromos gépért kittben - olyan csomagban, amihez érdemben nem kell hozzányúlni, hogy szálljon a modell - már 80 ezer forintot kell letenni. Egy robbanómotoros, versenyzésre is használható típusért pedig 100-200 ezer forintot is ki kell fizetni, ráadásul egy indulónak itt is több géppel kell rendelkeznie.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.