Auguszta
4 °C
22 °C

Pert indít a Mol a Főgáz ellen

2003.05.14. 10:51
Egymilliárd forintnyi pótdíjat számlázott ki a Mol a gázszolgáltatóknak, mivel azok az év elején a tervezettnél nagyobb mennyiségű gázt vettek át. A szolgáltatók vitatják ezt az összeget. A Mol ezért pert indít, elsőként a Főgáz ellen. A Főgáz az olajtársaság követelésének felét tartja jogosnak.
A gázszolgáltatók az év első két hónapjában az előzetesen lekötött, napi 72 millió köbméternél nagyobb mennyiségű gázt vételeztek a rendszerből. Ezért az érvényes szabályozás szerint a Mol Rt. pótdíjat számlázhat. Az olajtársaság szerint összesen csaknem 1 milliárd forintról van szó - mondta Szemmelveisz Zoltán ügyvezető igazgató. A szolgáltatók vitatják az összeget, és miután tárgyalásos úton nem sikerült megállapodniuk, ezért elsőként a Főgáz Rt. ellen pert indít a Mol Rt. - közölte.

Egy nap túllépés: pótdíj egész évre

A szolgáltatók korábban működési területükre vonatkozóan, összevonva adták meg a napi igényt, január 1-jével azonban változott a szabályozás, és átadási pontonként kell meghatározniuk a várható igényt. A módosítás 2002. október 25-től ismert volt, a szolgáltatók januártól a korábbi 61-62 millió köbméterről az első fél évre napi 72 millió köbméterre módosították a lekötött mennyiséget, de úgy tűnik, rosszul számoltak. Az új szabályozás szerint - magyarázza a Mol ügyvezető igazgatója -, ha csak egyetlen nap lépik is túl a lekötött mennyiséget, a pótdíjat az egész évre meg kell fizetniük.

A gázszolgáltatók vitatják az 1 milliárd forint jogosságát, szerintük ennek csak a fele jár a Molnak. Vasanits Dezső, a Főgáz elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a január 1-jével életbe lépett új szabályozás szerint az úgynevezett gázév július 1-jétől a következő esztendő június 30-ig tart. Az első fél év ilyen szempontból csonka "gázév", amely az idén június 30-án zárul. Január 1-jétől a Mollal csak féléves szerződést kötöttek - tette hozzá az elnök-vezérigazgató, és már folyik a július 1-jétől esedékes, de már éves megállapodás előkészítése.

A Főgáz a Mol igényének felét fogadja el

A Főgáz egyébként - tudtuk meg Vasanits Dezsőtől - 65 millió forintnyi pótdíjat elismer, ezt kész kifizetni a Molnak, az olajtársaság azonban ennek duplájára tart igényt. Szemmelveisz Zoltán elmondta, hogy ellátás-biztonsági szempontból rendkívül fontos a pontos tervezés és mérés. A teljesítménygazdálkodás rugalmassága érdekében az átadási pontokon az órás elszámolásra kívánnak áttérni, a Mol kész az ehhez szükséges félmilliárdos beruházásra.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!