Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Egyesül a Mol és a PKN?

2003.10.20. 11:35
Lengyel-magyar miniszteri szintű megbeszélések lesznek novemberben a PKN Orlen és a Mol esetleges egyesítéséről - mondta egy magas rangú lengyel kormánytisztviselő a Reuters hírügynökségnek, neve elhallgatását kérve.
Az sincs kizárva, hogy Leszek Miller lengyel miniszterelnök Magyarországra látogat - idézte a hírügynökség a meg nem nevezett lengyel tisztségviselőt. A részleges privatizálás előtt álló lengyel vállalat iránt korábban a Mol is érdeklődött.

A lengyel kincstárügyi minisztériumban tíz napja úgy nyilatkoztak, a nemzetközi szövetségekkel szemben hűvös régebbi kormányállásponton némileg változtatva, hogy nem fogják meggátolni egy közép-európai olajkonszern tervét a PKN Orlen részvételével.

Közép-európai olajkonszern

Tadeusz Soroka, a tárca helyettes vezetője azt mondta, hogy a koncepció jó, a terv érdekes, és noha bizonyos kétségeket ébreszt, a tárca nem fogja akadályozni megvalósítását. Lényeges viszont - nyomatékosította -, hogy a PKN Orlennel szemben ne kerüljön fölénybe egy másik vállalat a tervezett konszernben.

Soroka megerősítette Piotr Czyzewski tárcavezető október eleji nyilatkozatát, amely szerint a lengyel kincstárügyi minisztérium alkalmasint a tervezett közép-európai olajkonszern létrehozása keretében értékesítené a PKN Orlen állami tulajdonban lévő 28 százalékát, de nem cserével, hanem eladással.

A miniszter azt is mondta, hogy a tárca két-három héten belül nyilvánosságra hozza véleményét a PKN Orlen és a Mol Rt. által a lengyel minisztériumhoz külön-külön benyújtott, a közép-európai olajkonszern létrehozására vonatkozó előzetes elképzeléséről.

Zbigniew Wróbel, az Orlen elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a konszern tagja lehetne a lengyel és a magyar nagyvállalaton kívül az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum. Leszögezte, hogy a konszern létrehozásának konkrét munkálatait még Lengyelország és Magyarország jövő májusi EU-csatlakozása előtt el kellene kezdeni, mert az uniós jog korlátozza efféle cégszövetségek kialakítását.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.