Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Negyvenmilliárd a Mol nyeresége

2003.11.14. 10:06
A Mol Rt. 42,1 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén az első háromnegyed évben, ami 24 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának adatától - tette közzé a társaság.
A 42,1 milliárd forintos nettó eredményből 29,8 milliárd forintot a harmadik negyedévben ért el a Mol, ami megfelel a pozitív elemzői várakozásoknak is. A készpénztermelő képességet mutató, kamat, és rendkívüli bevételek nélkül számított nyereség, az EBITDA mutató 26 százalékkal 136 milliárd forintra nőtt január-szeptemberben.

Nagyobb a földgáz üzletág nyeresége

A Mol nyeresége legnagyobb mértékben a feldolgozás és kereskedelem üzletágban nőtt, ahol az első háromnegyedévi 46,9 milliárd forint 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ebben az üzletágban a Slovnaft nyereség hozzájárulása 10 milliárd forint volt. A finomítói árrések jóval magasabbak voltak a tavalyinál - áll a Mol gyorsjelentésében.

A földgáz üzletág nyeresége 2,6 milliárd forint volt szeptemberig, szemben az egy évvel korábbi 0,9 milliárd forinttal. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az üzletág éves veszteségét 10 milliárd forintra becsüli.

Még az idén szándéknyilatkozta lesz a PKN-nel

A lengyel kincstárügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy várhatóan még az idén szándéknyilatkozatot írnak alá a PKN Orlen lengyel és a Mol Rt. magyar olajipari cég együttműködéséről. Piotr Czyzewski kijelentése tovább erősíti azokat a találgatásokat, miszerint a két ország célja a legnagyobb közép-európai olajipari csoport létrehozása, bár a miniszter erre még csak nem is célzott, amikor nyilatkozott a lengyel Radio PIN-nek.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter magyar miniszterelnök a jövő héten Lengyelországban tárgyal. A PKN és a Mol közös piaci tőkeértéke 6 milliárd dollár körüli, éves eladásuk eléri a 9 milliárd dollárt. A Mol már megvásárolta a szlovák Slovnaftot és a horvát INA egy részét. A térségben eladás előtt áll még a román Petrom és a cseh Unipetrol. A Mol és a PKN egyaránt pénteken ismerteti harmadik negyedévi eredményét.

Jobb a PKN eredménye

A PKN Orlen lengyel olajvállalatnak az előzetes várakozásoknál jobb lett harmadik negyedéves konszolidált nettó profitja: 253 millió zloty (65 millió dollár); az eredmény a hatékonyság javulásának és a magas finomítási haszonkulcsnak tulajdonítható. A társaság IAS szerint számított üzemi eredménye 23 százalékkal 350 millió zlotyra nőtt az előző év hasonló időszakához képest; a cég bevételei - az 500 német töltőállomás megvételének köszönhetően - 41 százalékkal 6,61 milliárd zlotyra emelkedtek.

A PKN eredményei jelentősen meghaladták az elemzők előrejelzéseinek mediánjait, melyek a nettó profitra 186 millió zlotyt, az üzemi eredményre 266 millió zlotyt, bevételként pedig 6,08 milliárd zlotyt mutattak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.