Ágnes
-11 °C
-4 °C

A héten jelentősen drágulhat a benzin

2005.06.06. 08:13
Akár 250 forint fölé is emelkedhet a gázolaj ára, és a benzin is tovább drágulhat a héten. A nemzetközi piacokon az elmúlt időszak trendjeivel szemben most már nemcsak az üzemanyag, de a dollár is drágul, ami nehéz helyzetbe hozhatja az áremelésre kényszerülő Molt.

A héten újabb jelentős üzemanyag-áremelést jelenthet be a Mol Rt., ami elérheti sőt meg is haladhatja a márciusi, hétforintos emelés mértékét. Az elmúlt hetekben a nemzetközi devizapiacokon erősödött a dollár, és ez árainak újabb drasztikus emelésére késztetheti az olajtársaságot. Június elejére a nemzetközi kőolajtermék-piacok árai is újra felfelé vették az irányt, így ennek csak újabb áraemelés lehet a vége.

Kezdetben stabil hisztéria

A hazai üzemanyagárakat idén azt tartotta viszonylag stabilan a kőolaj és a kőolajtermékek olykor hisztérikusan is változó (legtöbbször emelkedő) árainak ellenére, hogy a dollár, illetve annak forintban kifejezett ára viszonylag alacsony maradt. Egészen pontosan tavaly október óta nem volt példa arra, hogy a hazai bankközi piacon a dollár árfolyama a 200 forintot meghaladja, sőt sokszor a 190 forintot sem érte el. Mivel a dollárban magas üzemanyagárak gyenge dollárral párosultak, a hazai kutaknál csak ritkán haladták meg az árak a 250 forintot (a gázolaj esetében alatta maradtak).

Az elmúlt hónap második felétől viszont a dollár folyamatosan erősödött, és szerdán már kis híján 208 forint körül járt (részben a forint gyengülése, részben pedig az 1,28-ról 1,22-re eső euró/dollár keresztárfolyam miatt), a benzin és a gázolaj pedig a hónap első felét jellemző áresés után szintén felfele vette az irányt, és a hónap végére elérte, sőt meg is haladta a május elején érvényes szinteket. Ez pedig azt jelenti, hogy egy tonna benzin 526 dolláros vagy a gázolaj 487 dolláros árát már vagy tíz forinttal drágább dollárral kell fizetni.

Hármassal kezdődő benzinár?

Mivel a dollár drágulása a szakértők szerint tartós trend kezdete, az üzemanyagárakat pedig már senki nem meri csökkenőnek jósolni, legalábbis rövid távon, egy esetleges forintgyengülés esetén könnyen lehet, hogy a hazai kutaknál a hármassal kezdődő árakat is meg kell majd szokni, akár már az idén is.

Kérdés, hogy reagál majd a Mol, amely eddig is nehezen tudta megindokolni részvényeseinek, ha időnként nem követte a nemzetközi árakat, hiszen az a cégnek profitkiesést jelent. Erre kényszeríteni az olajtársaságot jogi eszközökkel valószínűleg nem lehet (bár a Slovnaft példája azt mutatja, hogy akadhatnak, akik megkísérlik). Az áremelkedést viszont ezenkívül csak adócsökkentés ellensúlyozhatná.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!