Vilma
-8 °C
3 °C

Rengeteget keresett a Mol

2006.08.09. 09:53
A kedvező finomítói környezet, a magas olajár és a forinttal szemben erősebb dollár segítette, a többlet bányajáradék befizetése rontotta a Mol második negyedévi eredményét, a cég azonban így is rekordprofitot ért el. Az Index által megkérdezett elemző szerint ez átmenetileg emelheti a részvények árát, de nem lehet arra számítani, hogy a Mol elszakad nemzetközi szektortársainak tőzsdei mozgásától.

2006 második negyedévében a Mol (a megszűnő tevékenységek eredményével módosított) üzleti eredménye a 2005 II. negyedévi 73,3 milliárd forintról 102,3 milliárdra emelkedett, főként a magas kőolajárak, a forinttal szemben erősebb USA dollárnak, valamint a kedvezőbb finomítói környezetnek köszönhetően - áll a cég ma kiadott gyorsjelentésében. A vállalat nettó eredménye 2006. II. negyedévében a 2005 II. negyedévi 64,3 milliárdról 76,7 milliárd forintra nőtt, ami elsősorban a kutatás-termelés, valamint a feldolgozás és kereskedelem üzletág kiemelkedő teljesítményét tükrözi.

A kutatás-termelés üzleti eredménye 2006. II. negyedévében a 2005 II. negyedévi 24,1 milliárdról 32,5 milliárd forintra nőtt, de a jelentés szerint az eredményt így is jelentősen mérsékelte a Magyarországon előírt többletbányajáradék-befizetés.

Növekedés és csökkenés

A feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye a 2005 II. negyedévi 50,2 milliárd forintról 2006. II. negyedévére 69,1 milliárd forintra nőtt, a magasabb értékesített mennyiségek, a magasabb, a Brent és Ural olaj árában lévő nagyobb különbözet és a forinttal szemben erősödő USA dollár következtében. A petrolkémia szegmens üzleti eredménye 2006. II. negyedévében 0,2 milliárd forinttal 3,9 milliárd forintra nőtt a magasabb integrált petrolkémiai árrés és a bővülő eladások révén. A földgázszállítás üzleti eredménye 0,7 milliárd forinttal 5,6 milliárd forintra csökkent 2006. II. negyedévében, főként az alacsonyabb díjbevételek és a magasabb földgázköltség miatt. A pénzügyi műveletek vesztesége 2006. II. negyedévében 13,2 milliárd forint volt, ami tartalmazza a devizahiteleken elszenvedett árfolyamveszteséget.

A beruházások és befektetések értéke 2006. II. negyedévében 9,5 milliárd forinttal 28,4 milliárd forintra csökkent, melynek oka a 2005. II. negyedévben történt néhány nagyobb beruházás, mint a Dunai Finomítóban megvalósított szennyvíztisztító projekt, valamint az EU 2005 üzemanyag minőségfejlesztési projekt pénzügyi teljesítése.

"A Mol meghatározó üzleteiben, a kutatás-termelésben, a feldolgozásban és a kereskedelemben 2006. II. negyedévében is erős teljesítményt nyújtott. Erős pénzügyi helyzetünk lehetővé teszi, hogy stratégiánknak megfelelően kulcstevékenységeink területén további növekedéssel teremtsünk értéket részvényeseink számára" - kommentálta az eredményt Hernádi Zsolt vezérigazgató.

Átmenetileg fel

Miközben tegnap még a nap vesztese volt a Mol a tőzsdén (a vállalat papírjai 450 forinttal, 1,93 százalékkal 22 905 forintra gyengültek), a gyorsjelentés néhány napra feljebb tornászhatja az árakat. Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője azonban az Indexnek hangsúlyozta: a vártnál magasabb, rekord eredmény ellenére sem lehet arra számítani, hogy a Mol elszakadna szektortársai tőzsdei mozgásától. Ahogy az elmúlt időszakban együtt mozgott a nemzetközi olajpapírokkal, erre lehet számítani a következő időszakban is. Az idén még egy esemény okozhat eltérést a trendtől: az ősszel várható döntés arról, mennyivel sikerül növelni a Mol jelenlegi, 25 százalékos részesedését a horvát INA-ban. Bár a teljes kontroll megszerzése nem várható, az érdemi növekedés lökést adhat a részvényárfolyamoknak.

Az elemző hangsúlyozta: a jó eredmény rámutat a Mol gyenge pontjára is. A nyereség ugyanis döntően a finomításból és a kereskedelemből származik, az így elért profithoz képest is kevesebb mint ötvenszázalékos a kitermeléssel elért eredmény. Ez a megosztás pedig kedvezőtlenebb, mint a legtöbb szektortárs esetében. Ez azért is okozhat problémát, mert a mostani eredményekben jelentős szerepet játszó, nagyon magasra kúszott finomítói árréseket aligha lehet hosszú távon fenntartani - mondta Sarkadi Szabó Kornél.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.