Auguszta
5 °C
22 °C

A kormány nem tárgyalt a Mol privatizációjáról

2002.10.30. 10:15
Medgyessy Péter miniszterelnök kedden a Parlamentben kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a kormány még nem tárgyalta a Mol privatizácójáról szóló elképzeléseket.
Medgyessy szerint csak a gázpiac megfelelő szabályozása mellett kerülhet sor arra, hogy a kormány éljen a parlament által 1999-ben adott lehetőséggel, amely alapján egy szavazatelsőbbségi Mol-részvény megtartása kötelező, az összes többi pedig privatizálható.

A miniszterelnök kijelentette azt is, hogy Magyarország az orosz befektetők előtt is nyitva áll. Az ország nem remélheti a visszatérést úgy a keleti piacokra, hogy közben nem engedi be az orosz tőkét a hazai piacra. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a privatizációs bevételeket kizárólag autópálya- vagy vasútépítésre fogjuk felhasználni.

A miniszterelnök már korábban is ismertetett álláspontja legalábbis hangsúlyeltolódást jelent a Varga Mihály volt pénzügyminiszter által feltett kérdéshez képest, amely a Mol gázüzletágának eladására vonatkozott. A miniszterelnöki szavak ugyanis már egészen másra, a Mol állami kézben levő 25 százalékos részvénycsomagjára vonatkoznak, aminek oka feltételezhetően a korábbi Fidesz és a mostani MSZP által irányított kormány eltérő álláspontját tükrözik a Mol-privatizáció folytatását illetően.

Nyilvános részvényeladás?

A gázüzletág Fidesz-korszakban felmerült eladása ugyanis, bár a Mol-menedzsment jelenleg is kiáll az ötlet mellett, szigorúan véve nem állami privatizáció, hanem egy 75 százalékban magántulajdonban álló társaság által lebonyolított tranzakció lenne (más kérdés, hogy akár a 25 százalékos tulajdonosi, akár aranyrészvényesi pozíciójából adódóan ebben is vétójoga van az államnak).

Ezzel szemben a miniszterelnöki válasz már egyértelműen a részvények - az aranyrészvény kivételével - eladására vonatkozott. Ez pedig arra utal, hogy a jelenlegi kormányzat előnyben részesítené a tőzsdét és a kisbefektetőket központba helyező nyilvános részvényeladást. Nagy kérdés, melyik következhet be előbb.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.