Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Három év múlva megkétszereződhet a Mol profitja

2002.11.26. 11:27
Három év múlva ezer benzinkutat, európai szinten is csúcsminőségű finomítókat és nyereséges gázüzletágat működtető, regionálisan is meghatározó nagyságú vállalatban lehetnek tulajdonosok a Mol részvényesei a menedzsment stratégiai célkitűzése szerint.
Az 1999-ben Csák János akkori Mol-elnök által meghirdetett és a három év elteltével csupán egyetlen - bár a részvényesek számára minden bizonnyal a legfontosabb - elemét, a megcélzott 19 százalékos eredményességi mutatót tekintve sikertelen stratégiája és a következő három évre kitűzött új célok képezték a témáját a Mol vezetése által tegnap tartott sajtótájékoztatónak.

Nyereséges gázüzletággal számolnak

A Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató által felvázolt új stratégia lényegében a korábbiak szerves folytatásának tekinthető. De a 2005-re a mainál sokkal értékesebb Mol képét felvillantó tervekben rendkívül figyelemreméltó, hogy már egy piaci alapú árszabályozás mellett nyereségesen működő gázüzletággal számolnak.

Mint Vágó Attila, a Concorde elemzője a NAPI Gazdaság kérdésére mondta, a Mol esetében ennek az üzletágnak a helyzete még mindig olyan bizonytalansági tényező, amely legalább 25 százalékkal értékeli le a részvényeit a tőzsdén.

Az új stratégiai célok szerint a Molnak 2005-re egymilliárd dollárt meghaladó nyereséget kellene elérnie, amortizáció és kamatok nélkül és az adót nem számítva (EBITDA). A célszámok eléréséhez a társaságnak 175 millió dolláros hatékonyságjavulást kell elérnie - az előző hároméves stratégia 100 millió dollárt irányzott elő, ami teljesült is -, a Slovnaftnál 50 millió dollárt a szinergiahatás révén kellene teljesíteni. Az átszervezésre képzett céltartalék az idei utolsó negyedévet 100 millió dollárral terheli.

Kétmilliárd dolláros beruházást terveznek

Az ambiciózus célokhoz tartozik még 2 milliárd dollár összberuházás, a jelenlegi napi 25 ezer hordós olajkitermelés megduplázása (ebben kiemelkedő szerepe lehet a Jukosszal való együttműködésnek) és a régióban 200 új kút létesítése úgy, hogy közben az eladósodottsági mutató ne emelkedjen 40 százalék fölé. Így összesen ezer kutat üzemeltetnének. A kitermelés költsége nem lehet magasabb, mint 4 dollár hordónként. A tervekhez tartozó olajárat és dollárárfolyamot a menedzsment 2005-re 20 dollárra, illetve 240 forintra becsüli (a korábbi terv 17 dollárt és 260 forintot becsült), s a finomítói árrések 20 százalékos csökkenésével (2,5 dollárról 2 dollárra) számolnak.

A kutatás-termelésben a legfontosabb cél a kőolaj-kitermelés megduplázása és a költségek csökkentése, amivel elérhető, hogy a Mol teljes értékesítésének több mint 40 százaléka saját mezőkből származzon. A finomítás és kereskedelmi üzletágban a 200 új kút létesítése mellett ígéretes az a terv, hogy a társaság részt vesz az orosz olaj horvátországi kikötőkbe való eljuttatásában, ami a Barátság és az Adria vezeték összekapcsolásával válhat lehetségessé. Itt a menedzsment évi 5 millió tonna olajtranszfer lebonyolításával számol.

2500 embert bocsátanak el

A petrolkémiai üzletágnál 7 százalékos piacnövekedést várnak, a Mol saját üzemeiben pedig 400 ezer euróra szeretnék növelni az egy alkalmazottra jutó értékesítést. Ehhez a Slovnaftnál és a TVK-nál végrehajtott új beruházásokkal megnőtt kapacitások mellett elbocsátásokra is szükség lesz; a létszámcsökkentés mértékét a 2005-ig szóló tervekben csak csoportszinten határozták meg, 2500 főben. Korábban a Mol csoportra vonatkozóan a 12 ezer fős létszám elérése volt a cél, ez mostanra teljesült. A petrolkémiát tekintve a stratégiában csupán mérlegelésre érdemesek az esetleges partnerségek, vagyis a BorsodChem és a TVK jövőjére új információt ez a stratégia nem ad, az orosz befektetőkkel való megegyezés egyelőre nem került közelebb.

A legkritikusabb pont továbbra is a gázüzlet, ahol a fő feladat jelenleg a piacnyitásra való felkészülés. A menedzsment a többi üzletágénál szerényebb, de már stabil nyereséggel számol, ez óvatos optimizmust tükröz, amit vélhetően a - már a tervidőszak derekának idejére esedékes - EU-csatlakozási várakozások indokolnak elsősorban. A gázüzletág eladásával a tervek csak igen halványan számolnak, inkább csak az esetleges partnerbevonás lehetőségét említik.

Összességében a Mol új stratégiája nem hozhatott nagy meglepetést a befektetők számára. Amennyiben a társaságot nem éri olyan újabb nagy sokk, amilyen a gázüzletágban bekövetkezett roppant veszteség volt, a tervekből egy jól működő, az iparágban megfelelően teljesítő, regionális szempontból kihagyhatatlan szereplő képe bontakozik ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.