Ambrus
-7 °C
3 °C

A Mol megduplázza olajtermelését

2002.12.20. 10:52
A Mol és a Jukosz, a második legnagyobb orosz olajcég Moszkvában aláírták az oroszországi Zapadno-Malobalik mező közös fejlesztésére és kitermelésére vonatkozó közös vállalati szerződést. A projekt megvalósítás révén a MOL megduplázza éves olajkitermelését.
A megegyezés értelmében a projektet egy Oroszországban 50-50 százalékos tulajdonmegosztásban bejegyzett vegyes vállalat fogja megvalósítani. A társaságot az igazgatóság irányítja és felügyeli, amelynek 3 tagját a MOL, 3 tagját a Jukosz jelöli ki.

A vezeték már ott van

A nyugat-szibériai Hanti-Manshi Autonóm Területen található olajmező 20 millió tonna (145 millió hordó) bizonyított kőolajkészlettel és további valószínű készletekkel rendelkezik. A területhez közel fejlett csővezeték és szállítási infrastruktúra található - áll a magyar társaság közleményében.

Napi 19 ezer hordó

Az olajmező napi termelése jelenleg mintegy 19 ezer hordó, és 2005-ben éri el az 55 ezer hordós napi szintet. A partnerek várhatóan mintegy 300-350 millió USA dollárt fektetnek be a termelési kapacitás kiépítésére. A MOL és a Jukosz 1999 óta tervezi a mező közös kitermelésének megvalósítását, az eredeti elképzelés szerint az Orosz Köztársasággal kötött termelésmegosztási egyezmény keretein belül. A termelésmegosztási egyezmény jóváhagyása Oroszországban azonban hosszadalmas folyamat, így 2001 közepén a partnerek úgy döntöttek, hogy a Zapadno-Malobalik olajmező fejlesztését a hagyományos szabályozási környezetben végzik el.

Duplázódó termelés

A projekt megvalósítás révén a MOL megduplázza éves olajkitermelését, a Jukosszal való együttműködés erősítése pedig hozzájárul az olajellátás biztonságához. A Mol részvénye az elmúlt két napban 5700 forintról 5300-ra esett, amit elemzők a gázáremelés elmaradásával magyaráznak. A Jukosszal közös kitermelés megkezdése pozitív hír, ám nem számít újdonságnak, így piaci hatása is limitált lehet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!