Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Magyar befektetők a Monarchia fürdőiben

2001.05.23. 18:19
Magyar többségi tulajdonban lévő konzorcium vásárolta meg az erdélyi szovátai üdülőtelepet - adta hírül az erdélyi Krónika című napilap. A Salina Invest Rt. tulajdonosa többek között a Corvinus Rt. és a Danubius Rt. Mindkét cég újabb külföldi szállodák megszerzését tervezi, az utóbbi az egykori Monarchia fürdővárosaiban.
A négy kétcsillagos szállodából álló gyógyfürdő 82 százalékos részvénycsomagját a marosvásárhelyi székhelyű, magyarországi és romániai cégek, illetve magánszemélyek által alapított Salina Invest Rt. veszi meg.

Öcsi befektet

A Salina Invest Rt. 33 százalékos tulajdonosa a Corvinus Rt., 10-10 százalék a Danubius Rt-é, a debreceni Civis Hotels Rt-é, az Aktív Konferencia Kft-é, illetve az Alfa Invest Kft-é. Huszonnégy százalék a csíkszeredai Öcsi Fuel Kft-é, amely a Salina elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozik.

Kurkó társakat keres

Az elnök-vezérigazgató, Kurkó János György kérdésünkre elmondta: nem kommentálhatja a kétmillió dolláros vételárról szóló lapértesüléseket, de azt megerősítette, hogy több millió dollár szükséges ahhoz, hogy a telepet az elkövetkező években felújítsák. A magas költségek miatt elképzelhető, hogy a jövőben további befektetőket keresnek még.

Dollármilliókból újítják fel

Várady Zoltán, a magyar cégek külföldi befektetéseit segítő Corvinus Rt. vezérigazgatója elmondta: a vételárról ő sem nyilatkozhat, de a telep felújítása minimum ötmillió dolláros befektetést igényel még. Még nem dőlt el, hogy ennek az összegnek melyik tulajdonos mekkora hányadát adja, de elképzelhető, hogy a tőkeemelés során a román fél tulajdoni hányada csökkeni fog.

Belejön, mint Corvinus az idegenforgalomba

Az első hotel felújítását és háromcsillagossá alakítását talán már idén megkezdik, de a telep ettől függetlenül zavartalanul üzemel tovább. A Corvinus eddig még nem vett részt idegenforgalmi befektetésekben, de a romániai után hasonlókat terveznek Szlovákiában a Magas-Tátrában, és a horvát tengerparton is.

Danubius és Ferenc Jóska

Betegh Sándor, a Danubius Rt vezérigazgatója még nem kapott hivatalos értesítést a szovátai telepre kiírt pályázat eredményéről, mint mondta, ő is a lapokból értesült a történtekről. A Danubius gyógyszállókra szakosodott hotelvállalattá akar válni, és a Monarchia területén akar terjeszkedni - mondta Betegh.

Nem volt elég Marienbad

A kilencvenes évek eleje óta tárgyalnak csehországi gyógyszállók megvételéről, ennek eredményeképp vásárolták meg első Marianské Lazne-i (marienbadi) hoteljüket. A Danubius azóta egy teljes, 15 kisebb hotelből álló marienbadi láncot is megszerzett. Távlati terveik között szerepel szlovákiai, szlovéniai üdülők megszerzése is.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.