Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Zuhan a mozilátogatók száma

2005.12.15. 08:09
Csakis Harry Potterben, King Kongban és a Narmia krónikáiban bízhatnak a hazai mozik és a nagy filmforgalmazók, az év első tíz hónapban ugyanis kiábrándítóan alakult a helyzet a piacon.

Ez év január és október között 9,67 millióan látogattak el a hazai mozikba, s ez közel 20 százalékos forgalomcsökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest - tudta meg a Világgazdaság. A Filmforgalmazók Egyesületének (FE) adatai szerint ez egyben azt is jelenti, hogy számottevően visszaestek a vizsgált időszakban a mozik bevételei is. Amíg 2004 első tíz hónapjában 9,24 milliárd forintos bevételt könyvelhettek el, addig az idén 7,74 milliárd folyt be a kasszájukba. A csökkenő tendencia egyébként az egész világ mozis piacára jellemző.

Rajtaütés
Több mint 5000 DVD-t és CD-t foglalt le a rendőrség egy budapesti bérházban. A rajtaütés nyomán DVD-másolás közben fogtak el két személyt is. Ez az eddigi legnagyobb kalózműhely-felderítés, akár 18 DVD-t is tudtak egyszerre másolni. A hamisítványokat tokkal és a nyomtatóval elkészített filmborító-másolatokkal látták el.

Bálint Péter, a UIP Dunafilm igazgatója szerint a hátralévő időszakban még jelentősen változhat a helyzet, miután olyan nagy volumenű produkciók kerültek a mozikba, mint amilyen Harry Potter vagy a King Kong. A szakember véleménye szerint e filmek kapcsán a december legalább olyan erős lehet, mint amilyen az elmúlt három hónap együttesen volt. Tény: a Harry Potter hatalmas lendülettel kezdett a hazai mozikban is. December elseje és hetedike között messze a legnézettebb filmnek bizonyult. Öszszes nézőszáma a bemutatót követően már 127,7 ezernél tart, és az összes bevétel is túllépte már a 122 millió forintot.

A mozik és filmforgalmazók helyzete a jövőben sem lesz sokkal könnyebb az internetről illegálisan letöltött filmek, a kalózkiadványok, valamint a hipermarketekben dömpingáron kínált DVD-k miatt.

Ha a filmkínálat nem változik, illetve nem következik be valami forradalmi technológiai változás, akkor további csökkenés várható Magyarországon és az egész világ mozipiacán - véli Feldmájer Sándor, a Filmforgalmazók Egyesületének alelnöke. A mozik forgalma évek óta csökken. Az FE statisztikái szerint amíg 1997-ben még 16,8 millió érdeklődőt fogadtak a filmszínházak, addig tavaly már csak hárommillióval kevesebben, 13,7 millióan váltottak jegyet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.