Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Ezer forint felett a mozijegyek

2002.05.03. 11:54
Öt fővárosi multiplexmozi emelte egyszerre belépőjegyeinek árát - közölte a Népszabadság. A mozik - a Mammut mozi, a Westend Ster Century, a UCI Palace, a Hollywood Multiplex Duna Plaza és a Lurdy Ház - egy szintre, a kiemelt napokon ezer forint fölé emelték áraikat. A szakemberek elsősorban a Star Wars közelgő premierjével magyarázzák a jelenséget.
A legdrágább időszak a mozikban a péntek, szombat és vasárnap délután és este: ekkor már négy számjegyű a jegy ára. Öt, egymással versengő fővárosi multiplexben egyaránt ezerkilencven forintot kell kifizetni egy film megtekintéséhez. Nagy István, a Westend mozi vezetője a Népszabadságnak elmondta: úgy szerettek volna árat emelni, hogy azzal a lehető legkevesebb nézőt veszítsék el. Az időpont ideális, hiszen a világpremierrel egy időben, május 16-án kerül a mozikba a Star Wars második epizódja, a Klónok támadása, amelytől azt előzményhez hasonlóan rekordnézettséget várnak.

Nem egyeztettek

Úgy szerettek volna árat emelni, hogy azzal a lehető legkevesebb nézőt veszítsék el
A lap felvetését, miszerint az öt multiplex egyeztetett volna a jegyáremelésről, Nagy cáfolta. Hozzátette: az emelésre egyszerűen most nyílt lehetőség, amelyet a többi filmszínház szintén kihasznált. Feldmájer Sándor, a Filmforgalmazók Egyesületének titkára szerint sincs szó kartellszerű emelésről, csak a filmkínálat teremtette a helyzetet. A szakember hozzátette: a Star Wars mellett több sikerfilmet mutatnak majd be a nyáron, így a fővárosban is egyre inkább elterjed az a nemzetközi trend, hogy a nyár ugyanolyan fontos időszakká válik, mint az összes többi évszak. A hőségben egyre kedveltebb szórakozás a hűtött moziterem.

Új bemutató, új áremelés

A jelenlegi áremelés legfontosabb kérdése az ezerforintos lélektani határ átlépése - írja a lap. A Westend mozi ezzel kapcsolatosan kivár: fontos, hogy hogyan fog alakulni a multiplex látogatottsága, miután kifutott a Star Wars. Arra a kérdésre, hogy vajon lesz-e idén újabb áremelés, még senki nem tud válaszolni. Tény, a budapesti mozik átlagára - 2001-ben 723 forint - folyamatosan emelkedik, de még mindig nem éri el az európai 4-8 eurós - nagyjából 1000-2000 forintos - átlagot. A moziba járó közönség fizetőképessége sincs természetesen a nyugati szinten, de nagyon valószínű, hogy az év végén, amikor újabb két kasszasiker - a Harry Potter és A gyűrűk ura második része - kerül majd forgalomba, újabb drasztikus jegyáremelésre számíthatunk.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.