Piroska
-10 °C
1 °C

Lemond a büdzsé tizenötmilliárdról

2006.03.29. 09:28
Várhatóan még az idén 5 százalékra csökken a magánlakások felújítása során elszámolt munkadíj, a kisebb javítások, valamint az otthoni ápolás áfakulcsa. Az erre vonatkozó kérelmet tegnap juttatta el Brüsszelbe a kabinet.
A korábbi kormánydöntésnek megfelelően hétfőn juttatta el a kabinet Brüsszelbe a még az idén alkalmazandó áfacsökkentési kérelmeket - jelentette be Batiz András kormányszóvivő. Az EU pénzügyminisztereinek januári megállapodása alapján az áfairányelvből választható kínálatból a kormány az otthoni ápolás, a magánlakások felújítása és kisebb javítási szolgáltatások esetében kívánja 25-ről 5 százalékra csökkenteni az áfakulcsot.

A pénzügyminisztérium számításai szerint ez 15 milliárd forintos kiesést jelent az idei költségvetésnek, mivel a kedvezményes szabályozást már július 1-jétől alkalmazni lehet. Többletbevételt hozhat ugyanakkor, hogy alacsonyabb áfakulcs mellett nőhet a legálisan, számlával dolgoztató megrendelők száma, vagyis fehéredik valamelyest az építőipar.

Arról eddig eltérő vélemények láttak napvilágot, hogy mennyivel mérsékelheti a lakásfelújítás tényleges költségét, ha a munkadíj áfája 5 százalékra csökken. Jellemzően az összköltség 25-30 százalékát teszik ki a munkadíjak, így a végösszeg 4 százalékkal lehet alacsonyabb. Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke ugyanakkor korábban 6-7 százalékra tette az alacsonyabb áfa által elérhető árcsökkenés mértékét.

Komolyabb volumenű könnyítés lehet, ha a tegnap is megerősített terveknek megfelelően valóban bevezeti a jelenlegi vagy a majdani kormányzat a szociális lakásépítésre az EU áfairányelvének H melléklete szerint alkalmazható kedvezményes kulcsot. Ehhez nem szükséges Brüsszel engedélyét kérni, a szociális lakás jogi meghatározása azonban még hátravan - feltételezhetően a megfogalmazástól erősen függő fiskális kihatások kiszámításával együtt (a jogszabály-módosításon már dolgoznak a PM-ben). Batiz korábbi nyilatkozata szerint a szociális lakás rászorulóknak kell hogy segítséget nyújtson, így kedvezményes áfát nem biztosítanák mindenkinek.

A kedvezményes kulcsot várhatóan a választások kimenetelétől függetlenül bevezetik Magyarországon: az 5 százalékos adómérték alkalmazását elsőként Orbán Viktor dobta be a köztudatba, ám a bevezetés meggyorsítására összehívott rendkívüli ülés nem volt határozatképes. A szükséges jogszabály-módosításról így majd a legkorábban május végén felálló új országgyűlés dönthet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!