Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Mérséklődik a gazdasági növekedés

2004.12.09. 10:38
A harmadik negyedév gazdasági növekedése 3,7 százalékos volt, a magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez. a gazdasági növekedést termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok, azon belül is a mezőgazdaság teljesítménynövekedése húzta.
A bruttó hazai termék (GDP) 2004 harmadik negyedévében 3,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az adat megegyezik a december elején közölt előzetes számmal. A GDP az első három negyedévben 4,1 százalékkal nőtt 2003 azonos időszakához viszonyítva.

Tendenciák

A jelentés szerint a gazdasági növekedést termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok, azon belül is a mezőgazdaság teljesítménynövekedése húzta. A felhasználási oldalon legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. Az idén a második negyedévben a GDP 4,2 százalékkal bővült 2003 azonos időszakához képest.

Tavaly a harmadik negyedévben a növekedés három százalék, az első három negyedévben 2,8 százalék volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az idén az első három negyedévben a belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé elmaradt a GDP növekedési ütemétől, a közösségi fogyasztás pedig csökkent.

A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (a harmadik negyedévben 1,6 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét - áll a KSH jelentésében. Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 7,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, és 8,2 százalékkal az I-III. negyedévben.

Növekvő beruházások

A harmadik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye 38 százalékkal emelkedett egyes növények kimagasló terméseredményének köszönhetően. Az ipar hozzáadott értéke 3,2 százalékkal nőtt. Az építőipar 3,8 százalékos növekedést mutatott.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke a III. negyedévben 2,4, az I-III. negyedévben 2,5 százalékkal emelkedett. A harmadik negyedévben ezen belül egyedül a szállítás, raktározás, posta és távközlés 4,1 százalékos hozzáadott érték növekedése haladta meg a GDP növekedési ütemét.

A bruttó hazai termék növekedését felhasználási oldalról továbbra is elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12,7 százalékos emelkedése tette lehetővé. (Az első három negyedévet tekintve 13,2 százalék volt a növekedés.) A bruttó állóeszköz-felhalmozás meghatározó tétele, a beruházások szerkezete kedvezően alakult, elsősorban a feldolgozóipari és az infrastrukturális beruházások nőttek jelentős mértékben. A lakásépítés dinamizmusa mérséklődött.

Háztartások fogyasztása

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának növekedési üteme csökkent, de még mindig magas. Az export a III. negyedévben 9,9, az import 11,1 százalékkal bővült. Az I-III. negyedévben az export 15,4, az import 16,0 százalékkal nőtt. A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésélénkítő hatása csökkent. A III. negyedévben a háztartások fogyasztási kiadásai a II. negyedévi 4,8 százalékkal szemben 3,9 százalékkal nőttek az előző évi bázishoz képest. Az első három negyedévben 4,1 százalék volt a bővülés mértéke.

A háztartások végső fogyasztása a kormányzattól és háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni juttatásokkal együtt a GDP-nél kisebb ütemben, három százalékkal, az első három negyedévben 3,4 százalékkal emelkedett.

Kevesebb juttatás

A végső fogyasztás a III. negyedévben 2,5, az első három negyedévben 2,8 százalékos növekedést mutatott, mivel a háztartások végső fogyasztásának bővülése mellett a közösségi fogyasztás visszaesett, a III. negyedévben 1,2, az első három negyedévben 0,9 százalékkal. Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004 III. negyedévében a gazdasági növekedés 0,9 százalék volt. A termelési oldalon a mezőgazdaság hat-, és az építőipar 1,5 százalékos növekedése volt a legjelentősebb.

A háztartások fogyasztási kiadásai 0,9 százalékkal nőttek. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,1 százalékkal csökkentek, így a háztartások tényleges fogyasztása 0,7 százalékkal bővült. A közösségi fogyasztás 0,9 százalékos emelkedése nyomán a végső fogyasztás 0,8 százalékkal nőtt.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,7 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A belföldi felhasználás mindezek következtében 0,5 százalékkal csökkent. Ez összhangban van azzal, hogy az export 1,1 százalékkal nőtt, miközben az import 2,4 százalékkal csökkent.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!