Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Mérséklődött az ipari növekedés

2005.02.04. 11:24
Tavaly az ipari termelés 8,3 nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők szerint az adatok azt mutatják, hogy 2003 második félévéhez képest tavaly lassult a termelés növekedése.
Előzetes adatok alapján 2004-ben az ipari termelés 8,3 százalékkal nőtt 2003-hoz képest. Tavaly decemberre az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,5 százalékkal nőtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 3,9 százalékkal csökkent.

Lassul

Az ipari termelés előzetes, 2004. évi átlagosan 8,3 százalékos növekedése megfelel az MTI-nek pénteken nyilatkozó kutatók várakozásainak. Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző Intézet igazgatója elmondta: az adatok azt mutatják, hogy 2003 második félévéhez képest tavaly lassult a termelés növekedése. Hozzátette, hogy 2003 második félévében jó volt a konjunktúra, ami 2004 második felére már nem mondható el.

Belyó Pál elmondta, hogy előrejelzésük szerint az idén éves átlagban hat százalék körül nő az ipari termelés. A 2004. évi adatok megerősítik a kutatóintézetnek azt a feltételezését is, hogy 2005 első félévében öt százalék fölött stabilizálódik a termelés növekedési üteme - tette hozzá.

Az Ecostat előrejelzése alapján 2005 júniusában az ipar belföldi értékesítése egy százalékkal, az export 12 százalékkal, míg a termelés 6-6,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója kifejtette: a 8,3 százalékos éves adat megfelel várakozásaiknak, társaságuk csupán 0,2 százalékponttal jelezett előre nagyobb értéket.

December a legrosszabb

Karsai hozzátette: az adatok alapján 2004 decembere az ipari termelés szempontjából a legrosszabb hónap volt az elmúlt évben, hiszen kiigazítatlan adatok alapján is csak 3,5 százalékos volt a növekedés ekkor. Ezzel szemben tavaly novemberben tíz százalékkal, szeptember-októberben pedig öt-hat százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest, s az első félév átlaga is tíz százalék volt.

Karsai Gábor szerint ugyanakkor biztató, hogy egy tavaly decemberi felmérésük szerint már javulnak a magyarországi várakozások az ipari termelés idei növekedését illetően, s enyhén pozitív elmozdulás tapasztalható e téren az unióban is.

A GKI előrejelzése szerint 2005-ben az ipari termelés nyolc százalék körül nő. Hozzátette: a tavalyi első tizenegy havi adatok azt mutatják, hogy a 2004. évi termelésbővülés az exportnövekedésnek köszönhető, mivel az ipar belföldi értékesítése csökkent ebben az időszakban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.