Mária
-6 °C
-2 °C

A Moody's leminősítésre jelölte a Magyar Telekomot

2006.08.31. 20:07
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette csütörtökön a Magyar Telekom közepes befektetői "Baa1" deviza- és forintadósi osztályzatát a Moody's Investors Service, azzal az indokkal, hogy a magyar telefonszolgáltató jó ideje késlekedik 2005-ös auditált pénzügyi beszámolójának nyilvánosságra hozatalával.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök esti londoni közleménye felidézi, hogy a tavalyi beszámoló vizsgálatakor a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló aggodalmát hangoztatta a Magyar Telekom érdekeltségeinek két szerződésével kapcsolatban, amelyek esetleg megsértették a cég belső ellenőrzési rendelkezéseit, illetve a fennálló törvényeket és szabályozásokat.

Jóllehet a két szerződés összértéke mindössze hozzávetőleg 3 millió euró, a Moody's aggályosnak tartja, hogy nem látni, meddig terjed az ügy most folyó vizsgálata, és mik lesznek a majdani megoldás következményei, áll a hitelminősítő indoklásában.

Nem számítanak likviditási gondokra a Magyar Telekomnál

A Moody's megjegyezte ugyanakkor, hogy nem számít likviditási gondokra a Magyar Telekomnál, tekintve a cég erős működési szintű készpénzegyenlegét, és az anyavállalat, az "A3" besorolású Deutsche Telekom által nyújtott támogatást.

A Magyar Telekom idei első félévi eredményei szilárd működési szintű teljesítményt mutatnak, ami ez idő szerint kizárja, hogy pusztán a cég pénzügyi helyzete és adóskockázati profilja alapján negatív minősítési döntés szülessen, fogalmaz a Moody's csütörtöki londoni közleménye.

A Magyar Telekom adósságkibocsátói osztályzata (Baa1) a Moody's listáján egy fokozattal elmarad a Deutsche Telekométól (A3), és hárommal az "A1" szintű - egyébként negatív kilátással nyilvántartott - szuverén magyar adósbesorolástól.

Októberig nem zárulnak le a vizsgálatok

Nem számít a montenegrói leánycég által kötött szerződések vizsgálatának lezárultára a Magyar Telekom októberre összehívott rendkívüli közgyűléséig Straub Elek - erről az MTelekom vezérigazgatója az Indexnek nyilatkozott.

"Részben nem tudok, részben nem is válaszolhatok arra, mi történt" - felelte az elnök-vezérigazgató a vizsgálat tárgyát képező, a montenegrói leánycég által kötött szerződésekkel kapcsolatban, egyebek között személyes és üzleti adatok védelmére hivatkozva. A montenegrói szerződések miatt miatt képtelen lezárni a tavalyi üzleti évet az MTelekom. A cég elnök-vezérigazgatója szerint a Deutsche Telekom álláspontja nem változott, a magyar vezetést sikeresnek és felelősségteljesnek tartják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.