Hajnalka
0 °C
14 °C

Perelni akar az MTI

2005.03.30. 08:39
Január óta már a korábbinál nagyobb stáb ellenőrzi, nem jogellenesen az MTI-től szerezték-e híreiket egyes médiumok. A becslések szerint évente százmilliós kárt okozó hírlopások miatt az MTI perekkel fenyeget, bár egy jogi szakértő szerint nem egyértelmű a helyzet -- írja a Világgazdaság
Több tucat magyar internetes portál és számos rádió is jogellenesen használja a Magyar Távirati Iroda Rt. híreit. A Világgazdaság cikke szerint nem csak az MTI-től közvetlenül lopnak egyes médiumok, a leggyakoribb a másodlagos jogellenes felhasználás, például a két legnagyobb, és a hírekért fizető internetes portál oldailairól történő lopás.

A jogellenes felhasználás visszaszorítására az MTI-ben januártól megerősítve dolgozik az a monitoring stáb, mely a magyar médiában megjelenő hírek forrását hivatott ellenőrizni. Ha észreveszik, hogy egy médium jogellenesen használja a távirati iroda híreit, először csak felszólítják, de ha az eset ismétlődik, pert indítanak. Vincze Mátyás szerint a második félévben biztosan több ilyen per is indul.

Vitatható jogi helyzet

A napi eseményekhez kapcsolodó aktuális hírek a jelenlegi szerzői jogi törvény szerint a szabadon felhasználható anyagok körébe tartoznak, hacsak azok szerzője nem tett az ilyen felhasználást megtiltó nyilatkozatot, melyet a szerző nevével együtt fel kell tüntetni -- mondta a Világgazdaságnak Sarkady Ildikó, médiajogi szakértő. Ez az uniós csatlakozással hatályba lépett kitétel természetesen nem vonatkozik a múfaját tekintve a híreket meghaladó közlésekre, publicisztikákra, képes közlésre. Sarkady Ildikó szerint jelenleg csak akkor lehet hírbitorlásról beszélni, ha az MTI az új feltételekre vonatkozó tiltást egyértelműen megfogalmazza.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.