Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Sokan szeretik a drágább sztrádamatricát

2006.05.02. 07:54
Nagyon jó a mobiltelefonnal vásárolható autópálya-matrica fogadtatása. A Pannonnál már az első hétvégén több ezren éltek a lehetőséggel, a T-Mobile több tízezret adott el, pedig egyelőre csak négynapos matrica kapható így. A siker hatására a netes és WAP-os eladás bevezetése várható.
Nagyon jó a mobiltelefonnal vásárolható autópálya-matrica fogadtatása. A március 17-ei indulás óta néhány tízezret már értékesített a T-Mobile.

Hasonló sikerekről számolt be Somlyai Dóra, a Pannon kommunikációs igazgatója is: az indulást követő első hétvégén mintegy ezren váltottak sms-ben autópálya-használati jogot, a húsvéti hétvégén több ezer fogyott a virtuális vignettából, ami jelentősen meghaladta a cég várakozásait.

Jön az idényáras négynapos
A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1520 forintra emelkedik. A magasabb árak 2006. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni a matricákért.

A tranzakciók száma egyébként folyamatosan növekszik - jegyezte meg az igazgató. Ma még csak e két szolgáltató ügyfelei vásárolhatnak sms-ben matricát, de a Vodafone előtt is nyitva a kapu, sőt idővel független szolgáltatók is megjelenhetnek a piacon, amelyeknél már bárki - függetlenül attól, hogy mely mobiltelefon-társaság előfizetője - vásárolhat "elektromos vignettát".

Jelenleg az úgynevezett D1, vagyis alapvetően a személygépkocsik sztrádahasználatára jogosító matricát lehet sms-ben megvásárolni, de miután úgy tudni, hogy az alkalmazott technológia képes a más jáművekre, illetve más időszakokra szóló matricák értékesítésére, várható a vásárlás lehetőségének kiterjesztése azokra is. Elképzelhető azonban, hogy mindezt nem egy lépcsőben vezetik be.

Az is a tervek között szerepel, hogy a későbbiekben szétválasszák az értékesítést és az érvényességet, vagyis idővel olyan vignettát is vehetnek az autósok, amelyek érvényesége nem a vásárláskor kezdődik, hanem akár egy hét múlva. Úgy tudjuk, azt is fontolgatják, hogy a matricát ne csak sms-ben, hanem az interneten vagy WAP-on is meg lehessen vásárolni. Az újításokra azonban minden bizonnyal még várni kell egy ideig, hisz bár a technika adott, a jogszabályi háttér viszont egyelőre csak a négynapos D1 vignetta virtuális vásárlását teszi lehetővé. Június előtt tehát biztos nem várható változás.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.