Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Idén is a Balaton és az Adria a sláger

2006.06.07. 17:40
A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a magyar lakosság körülbelül fele tervez utazást a nyárra, kétharmaduk belföldre (is) utazik majd. A legkedveltebb úti cél változatlanul a Balaton és Horvátország, jönnek fel a görögök és az olaszok. A belföldi utakra fejenként 27-29 ezer, a külföldiekre 71-79 ezer forintot költünk.

Egy ezerfős, telefonos, reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosok 46 százaléka úgy tervez, hogy idén nyáron legalább egy helyre elutazik. Ez az arány kicsivel alacsonyabb a tavalyinál, ami a felmérést készítő Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója, Galla Gábor szerint több okkal magyarázható.

Egyrészt azzal, hogy az előző évi 6-7 százalékkal szemben idén várhatóan csak 4 százalékkal nő a reálbér, amit az alacsony inflációhoz nem szokott magyarok stagnálásnak éreznek, mondta Galla. A vezérigazgató szerint az utazási hajlandóság csökkenését okozhatta az is, hogy az adatfelvétel idején, május elején már nyilvánosságra kerültek a várható kormányzati megszorításokról szóló hírek.

Kétszer többet költünk külföldön

Maguk az utazást nem tervezők is a pénzhiányt említették leggyakrabban - a válaszok 55,5 százalékában -, de ritkábban, mint tavaly (akkor 58 százalék volt ez az arány). Akik utaznak, azok viszont nem garasoskodnak: a felmérés szerint egy átlagos belföldi útra 71-43 ezer forintot - fejenként 27-29, napi 5 ezer forintot -, míg egy külföldire 195-212 ezret, vagyis fejenként 71-79 ezret, naponta 9-10 ezer forintot költenek. A felmérés szerint a külföldi turizmusra 212,1 milliárd forintot, a belföldire 106,7 milliárdot fordítunk idén.

Ez is jelzi, hogy a hazai turistákra építő vendéglátók és szálláshely-szolgáltatók még komoly fellendülésben bízhatnak. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák aránya még mindig a külföldiek túlsúlyát mutatja 56-44 százalékos arányban. Ez jobb ugyan a rendszerváltás előtti 70-30-as aránynál, de a belföldiek aránya messze elmarad az uniós átlagtól: az EU-tagállamokban a belföldiek vendégek adják a vendégéjszakák 60 százalékát, a külföldiek csak 40-et.

A nyolcvanmilliós Németországban például 300 millió éjszakát töltenek a vendégek a hazai szállodákban és "csak" 48 milliót a külföldiek. Hasonló arányokkal számolva Magyarországon 34-36 millió belföldi vendégéjszakának kellene lennie, ezzel szemben még tavaly is - amikor a belföldi vendégforgalom minden idők legjobb eredményét produkálta - csak 8,7 millió éjszakát töltöttek a magyar turisták hazai szálláshelyeken.

Nekünk a Balaton a Riviéra

Az úti célok népszerűsége nem változott jelentősen egy év alatt. Akárcsak tavaly, a belföldi helyek közül a Balaton, a külföldiek közül Horvátország a legnépszerűbb. A második helyen idén is Budapest zárt, a harmadik a nyugat-dunántúli turisztikai régió lett. A külföldi mezőnyben Olaszország a harmadikról a második helyre lépett előre, Görögország a negyedikről a harmadikra, az első 12-ben van mások mellett Románia, Franciaország, Nagy-Britannia, Bulgária, Cseh- és Németország is.

A külföldi utazások várhatóan idén sem fenyegetik a belföldi turizmust: a tervezett vendégéjszakák abszolút listáján a Balaton és Budapest mögött csak harmadik az Adria, amelyet Galla Gábor szerint hiba összevetni a Balatonnal. A határokon belüli utazásra ösztönöz az üdülési csekk is, amelyből tavaly az egy évvel korábbinál hárommilliárd forinttal többet, 10,2 milliárdnyit használtunk el.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.