Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Ezermilliárdok a szürkegazdaságban

2006.02.06. 08:13
Különböző becslések szerint a GDP 20-26 százalékát termeli meg a magyar szürkegazdaság, a költségvetés helyzetét ennek már a részbeni kifehérítése is nagyban javítaná.

A Tárki munkatársa, Tóth István János a szürkegazdaság GDP-hez mért arányát 20 százalékra, míg Laczkó Mária, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa kutatásai alapján 16 százalékra becsüli. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly többször is megjegyezte: a szürkegazdaság évente átlagosan 3000 milliárd forinttal (ez a GDP közel 13 százaléka) rövidíti meg a költségvetést. Ennyi plusz adó- és járulékbevételre persze semmiképpen sem lehet számítani, hiszen a teljes kifehérítés a nemzetközi példák alapján is lehetetlen, de a költségvetési hiányt már ennek töredéke is látványosan csökkentené.

Hatékony fellépés

Az inaktívak harmada dolgozhat feketén, a fennmaradó részük eltartott vagy látens munkanélküli - mondta a Napi Gazdaságnak Csizmár Gábor munkaügyi miniszter. A 15-64 éves munkaképes korú lakosságból a KSH adatai szerint 2,5 millió körül van az inaktívak száma - ezzel az adattal számolva körülbelül 800 ezer főre tehető a feketén foglalkoztatottak száma ma Magyarországon. Ha őket mind bejelentenék a jelenlegi minimálbérre (62 500 forint) és a munkaadók fizetnék is utánuk a közterheket (átlagosan 34 százalék), az egy év alatt 204 milliárd forintos bevételt jelentene az államnak. (Ez a 2005-ös 984 milliárd forintos pénzforgalmi áht-deficit több mint húsz százaléka.)

A miniszter szerint 2002 első negyedéve óta az inaktívak száma 195 600 fővel csökkent. Azzal kapcsolatban, hogy mekkora részük az, aki a feketegazdaságból lépett át a láthatóba, csak becslések vannak: 15-35 százalék (vagyis 29-68 ezer fő) között valahol - bár a miniszter szerint a valódi adat inkább a becslés felső határához közelít. A csökkenés a véleménye szerint többek között a feketefoglalkoztatás elleni lépéseknek: az alkalmi munkavállalói könyv elterjedésének és a járulékkedvezményeknek köszönhető. Az például, hogy a teljes járulékmentesség csak a három hónapnál régebben regisztrált munkanélküliek után jár, arra ösztönzi a tartósan munka nélkül lévőket, hogy regisztrálják magukat a munkaügyi kirendeltségeken.

Nyomtalan milliárdok

A feketefoglalkoztatás visszaszorítása meglehetősen lassú folyamat - mondta el a Napi Gazdaságnak Kutas János, a minisztérium főtanácsosa. Véleménye szerint nagyon nehéz az embereket ezen a téren a legalitás felé terelni. Becslése szerint 2002-ben a személyi jövedelemadót fizetők száma 3,4 millió volt, a munkaügyi felvétel azonban 3,9 millió foglalkoztatottat mutatott. A minisztériumban úgy vélik, a feketén foglalkoztatottak száma még ezt az ötszázezres különbséget is meghaladta: legalább egymillió fő lehetett. Az akkori számítások szerint ez legalább 600 milliárd forintos bevételkiesést okozott az államnak. Ez a kieső bevételek mellett persze azt is jelenti, hogy lényegesen jobb a munkaerő-piaci helyzet, mint amit a statisztikák leírnak, hiszen 4,3-4,5 millió főre lehet becsülni a foglalkoztatottak számát.

A szürkegazdaságot ennél jóval nagyobb mértékűre becsülték: az szja-bevallások alapján összesített jövedelem és a KSH felmérése - a háztartások kereset jellegű jövedelme - között 1300 milliárd forint volt a differencia. A minisztérium számításai szerint a fekete és a szürke jövedelem 1400-2000 milliárdnyi lehetett - a közel négymillió foglalkoztatottból valószínűleg mintegy másfél millió embernek keletkezett nem látható jövedelme.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!