Mária
-6 °C
-2 °C

A megszorítások újra növelik a munkanélküliséget

2006.08.30. 08:23
Paradox módon akkor jelennek meg végre sokan a munkaerőpiacon, amikor éppen kevés a betöltetlen állás. Ráadásul a leépített közszolgákat is fel kellene szívnia a magánszektornak.

Bár az utóbbi hónapokban beállni látszik a munkanélküliség, emögött előnyös folyamat húzódik meg: egyre többen jelennek meg a munkaerőpiacon, bár egyelőre még csak álláskeresőként. Nagy kérdés azonban, hogy ki akarja majd alkalmazni őket, illetve a nagyszámú leépített közalkalmazottat és köztisztviselőt.

Csak látszólagos a stagnálás

A munkanélküliségi ráta 2006. május-júliusban átlagosan 7,3 százalék volt, adta hírül a KSH. Ezzel a négy hónapig tartó javulás - amelynek során 7,8 százalékról 7,2 százalékra mérséklődött a mutató - megszakadt. Így idén május-júliusban a ráta 0,2 százalékponttal kisebb az előző negyedévinél és 0,2 százalékponttal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az utóbbi egy esztendőben 37 ezer fővel, 4,245 millióra emelkedett a gazdaságilag aktívak száma, míg a foglalkoztatottaké eközben 25 ezerrel, 3,934 millió főre nőtt (igaz, a statisztikai hibahatár 41 ezer). Vagyis a nagyobb aktivitás több állással párosul; a kettő eredőjeként a munkanélküliek 311 ezres létszáma csupán 12 ezer fővel lett nagyobb az előző évinél.

A jelek szerint tehát egyre többen szánják el magukat az eddig inaktívak közül, hogy munkát keressenek, ezzel viszont növelik a munkanélküliségi rátát. A kormányzati ösztönzés része a Start-kártya, amelyből már 22 ezret igényeltek a fiatalok, idén csúcsra járnak a közmunkaprogramok is, valamint tavaly november óta jár a korábbinál nagyobb összegű álláskeresési támogatás.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) - a KSH-étól eltérő - számbavétele szerint májusban 9 ezer fővel, 360 ezerre csökkent a regisztrált álláskeresők száma (így a létszám 28 ezer fővel marad el az egy évvel korábbitól). Egy év leforgása alatt minden végzettség esetében csökkent a munkanélküliek száma. A javulás júliusban azonban megállt: akkor 17 ezerrel emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, ennek felét a pályakezdők tették ki. Az ÁFSZ-nél júliusban kétezerrel, 29 ezerre csökkent az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma, a hónap végén 44 ezer státus volt még szabad.

Jövőre nőhet a munkanélküliség

A jegybank várakozásai szerint idén a foglalkoztatottsági ráta 0,4 százalékkal javul, majd 2007-ben ugyanekkora arányban romlik, 2008-ra pedig 0,5 százalékpontos javulást prognosztizálnak. A versenyszférában a foglalkoztatottság idén még 1,0, jövőre viszont csupán 0,1 százalékponttal nőhet, míg 2008-ban 0,6 százalékos további emelkedést remélnek. Az MNB azzal számol, hogy a bruttó nominálbérekre a legtöbb kormányzati intézkedés csökkentőleg hat, ráadásul a recessziós hatások miatt emelkedő munkanélküliség is alacsonyabb béreket tesz indokolttá. A bérek emelkedhetnek olyan vállalatoknál, ahol a munkaerőt nehéz vagy költséges pótolni.

Nagy talány azonban, hogy a lassuló GDP-növekedés hogyan hat a munkapiacra, azaz milyen gyors lesz a béralkalmazkodás. Az alap-előrejelzés szerint a növekvő inflációval párhuzamosan a bérek is emelkednek 2007-2008-ban a versenyszektorban, míg a költségvetési szférában jövőre 0,3 százalékkal nőhetnek az átlagbérek, 2008-ban pedig nem lesz nominális növekedés sem.

A kormány sem optimista

A fiskális kiigazítás már a következő hónapokban nyomot hagy a munkaerőpiacon. A konvergenciaprogram tervezete úgy számol, hogy 2007-2008-ban a költségvetési szektorban jelentősebb létszámcsökkenés következik, míg a versenyszférában is csak mérsékelt növekedést várnak.

A kettő eredőjeként a munkanélküliségi ráta idén stagnál, 2007 és 2011 között pedig a 7,2-7,5 százalékos sávban beragad. A program szerint idén 0,3 százalékkal nő a foglalkoztatottak száma, majd jövőre stagnál, 2008-ban pedig ismét 0,3 százalékkal bővül. A kormányzat megelégszik azzal, hogy a foglalkoztatás szintje ne csökkenjen, csupán 2009-től remélnek némi javulást.

A tervezett ösztönzők közé tartozik a Start-program kiterjesztése az idősebb munkavállalókra, valamint az 50 év felettiek után járó járulékkedvezmény adminisztrációjának egyszerűsítése. A nők gazdasági aktivitását az hivatott növelni, hogy 2006. január óta korlátlanul vállalható munka a gyes megtartása mellett, a gyermek egyéves korától, valamint a Start Plusz program.

Az ÁFSZ bázisán 2007-től kialakítandó egyablakos rendszer pedig a munkával nem rendelkezőket először az elérhető álláslehetőségekkel, álláskeresést segítő szolgáltatásokkal ismerteti meg, és csak abban az esetben válnak jogosulttá a szociális ellátásokra, ha nincs lehetőségük azonnal munkába állni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.