Hajnalka
-1 °C
15 °C

A muszlim országokban kedvelt a magyar mobil

2006.02.07. 09:23
A magyar külgazdaság számára viszonylag kis hatással volna, ha romlana az iszlám országokkal való kapcsolat. A muszlim államokkal folytatott magyar kereskedelmi forgalom rendkívül koncentrált, mind az exportban, mind az importban 5-5 ország játszik fontos szerepet.

A külügyi tárca adatai szerint közülük 25 országgal folytat Magyarország értékelhető mértékű kereskedelmet, ám sokkal csak néhány millió dollárt tesz ki az összforgalom. Az iszlám kereskedelemben 2004-ben az összevont magyar kivitel értéke 1,47 milliárd dollár, a behozatalé pedig 557 millió dollár. A kivitel szerkezetében túlnyomó többséget tesznek ki a gépek, berendezések, valamint a feldolgozott termékek.

A korábban nagy súllyal bíró élelmiszerek és járművek - alapvetően Ikarus autóbuszok, illetve vasúti eszközök - közül az élelmiszerek csaknem teljesen eltűntek, és a járműexport sem bukkan fel. Érdekesség, hogy a muszlim világ legnagyobb értékű magyar árukat felvevő piaca az Egyesült Arab Emírségek 590 millió dollárral, amelynek 95-97 százalékát a Nokia komáromi gyárában előállított mobiltelefonok teszik ki. A magyar behozatal döntő részét energiahordozók - kőolaj és földgáz -, üzemanyagok, valamint textilipari termékek és kisebb részben élelmiszerek, déligyümölcsök adják. A tőkebefektetések egyelőre alacsony szintet mutatnak, a legjelentősebb magyar tőkeexport a Mol összesen 37 millió dollárt kitevő invesztíciója Kazahsztánban. Emellett néhány százezer dollár értékű turisztikai beruházást regisztráltak Egyiptomba. Ellenkező irányban a hozzávetőleg 50 millió dollárt kitevő magyarországi török befektetések adják a legjelentősebb tételt.

Közben Peter Mandelson, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tagja figyelmeztette szaúdi kollégáját, hogy Brüsszel a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, ha kiderül, hogy a rijádi kormány támogatja a dán termékek elleni bojkottot. A Mohamed prófétát ábrázoló, eredetileg egy dán lapban megjelent karikatúrák nyomán számos muzulmán országban tört ki tiltakozás, amelynek immár kereskedelmi kihatásai is vannak. Mandelson leszögezte, hogy a dán termékek bojkottját az európai termékek bojkottjának fogják tekinteni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.