Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Megéri faragni

2002.09.25. 09:16
A kultusztárca javaslata szerint a népművészet mestere díjjal rendelkező nyugdíjasok - a kiváló és érdemes művészekhez hasonlóan - járadékot kaphatnak, amelynek összege várhatóan a kiváló művészek járadékának 60 százaléka körül alakul. A módosító javaslat októberben készül el, majd novemberben tárgyalja az Országgyűlés.
Novemberben kerül a parlament elé a kiváló és érdemes művészi járadékról szóló 1997. évi XCVII. törvény módosító javaslata, amely a nyugdíjas korú népművészet mestere díjjal rendelkezők részére is - a kiváló és érdemes művészekhez hasonlóan - járadékot biztosítana. A tervezetet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma készíti el és terjeszti be októberben az Országgyűlés elé.

Jelenleg csak pótlékon

Jelenleg a nyugdíjkorhatárt elért népművészet mestere díjjal rendelkezők nyugdíj-kiegészítésnek megfelelő pótlékot kapnak, abban az esetben, ha havi nyugdíjuk nem éri el a 18,3 ezer forintos minimálnyugdíj ezer forinttal növelt összegét. A módosítás értelmében a pótlék helyett a népművészet mesterei is a kiváló és érdemes művészekhez hasonlóan járadékban részesülhetnek.

Kiváló átlagkereset

Jelenleg azoknak a nyugdíjas kiváló és érdemes művészeknek jár járadék, akik 1991 előtt kapták meg e díjakat. Az 1991-es módosítás előtt kitüntetett művészek ugyanis a címmel nem kaptak pénzjutalmat, ez csak 1991 óta jár. A kiváló művészek járadéka az előző naptári év havi nettó átlagkeresetével (jelenleg 64,9 ezer forinttal) megegyező összeg, az érdemes művészek pedig ennek 60 százalékát (38,9 ezer forintot) kapják meg. A módosító javaslat szerint a népművészet mestere díjjal rendelkezők várhatóan januártól is az érdemes művészekhez hasonló nagyságú járadékban részesülnének, ennek pontos mértékéről még nincs döntés.

Kossuth a mérce

A kiváló és érdemes művészi díjakat a kormány 1959 óta adományozza, évente 5 kiváló és 10 érdemes művészi díjat osztanak ki. Jelenleg nincs hiteles statisztika a Miniszterelnöki Hivatalban arról, hogy hányan rendelkeznek ezekkel a címekkel. A kitüntetettek 1991 óta pénzjutalomban részesülnek. Ennek összegét a Kossuth-díjjal járó jutalomhoz kötik: a kiváló művészek annak 50 százalékát, az érdemes művészek pedig 30 százalékát kapják. A Kossuth-díj összege az előző évi nettó átlagkereset ötszöröse ötvenezer vagy százezer forintra kerekítve. Ez jelenleg mintegy 3,9 millió forintot jelent, mindez adómentes jövedelem. A kiváló művészek így 2002-ben a díjjal 1,95 millió, az érdemes művészek pedig 1,17 millió forint pénzjutalmat kapnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.