Natália
-3 °C
7 °C

Eldőlt: nem lesz 40 százalékos adókulcs

2003.11.03. 15:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Az MSZP tiszteletben tartja az SZDSZ kérését, hogy ne legyen egy negyedik, negyven százalékos adókulcs. Az SZDSZ pedig azt vállalja, hogy aláll 2005-ös adóterveitől.
A jövő évben az MSZP országgyűlési frakciója tiszteletben tartja az SZDSZ-nek azt a kérését, hogy ne legyen negyven százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműek esetében sem - döntött a szocialista frakció. Juhász Gábor Indexhez eljuttatott közleménye szerint Lendvai Ildikó frakcióvezető ajánlotta megoldásként ezt a javaslatot Kuncze Gábornak, az SZDSZ elnökének, hogy pontot tegyenek a hosszú hetek óta húzódó vita végére.

Nő a nyugdíjjárulék

A döntés értelmében a legmagasabb jövedelműek arányos közteherviselése a nyugdíjjárulék felső határának emelésével valósul meg. Vagyis a jövő évben az átlagkereset háromszorosa után kell járulékot fizetni. A magasabb jövedelműek úgy viselik a magasabb terheket, hogy abból egyéni hasznuk is származik, mert nyugdíjalapjukba beleszámít majd, így magasabb nyugdíjellátásban részesülnek - áll a közleményben.

Az SZDSZ eláll terveitől

A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó 130 ezer forint volt az idén a magyarországi átlagkereset. A megállapodásban az SZDSZ vállalta, hogy eláll 2005. évi adóelképzeléseinek törvénybe foglalásától. Ez egyébként további adócsökkentéseket jelentett volna.

Az MSZP hétfői ülésén hetven százalékos többséggel fogadta el a megállapodást.

Az MSZP azután vetette fel egy negyedik adókulcs bevezetésének ötletét, hogy az eredeti pénzügyminisztériumi tervekkel szemben a kisebbik kormánypártnak sikerült elérni, mégis legyen adócsökkentés. A nagyobbik kormánypárt ezzel próbálta pluszbevételekhez juttatni az államot.

Feszültség

Az SZDSZ kezdettől ellenezte a negyven százalékos adókulcs bevezetését. A legutóbbi hírek szerint komoly koalíciós feszültséget okozott volna, ha az MSZP ragaszkodik ötletéhez. A korány egyébként a bizottsági vitákban nem támogatta a negyedik adókulcs ötletét.

Az is kiderült, az MDF fontolgatta - mivel létezik egy hasonló tartalmú saját előterjesztése -, hogy igennel szavaz a szocialista módosító javaslatra.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.