Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Nehéz idők jönnek: részletek

2006.06.09. 19:50
Emelkedik az eva, bevezetik a négyszázalékos szolidaritási adót, nem törlik el az iparűzési adót, a nyugdíj és családtámogatási rendszer viszont nem változik. Pénteken a kormányfő a szocialista frakció előtt az ezermilliárdos megtakarítás részleteit ismertette.

"Sokkal rosszabbra", jóval nagyobb megszorításokra számítottak a szocialista frakciónak az Index által megkérdezett tagjai. A névtelenséget kérő politikusok azután nyilatkoztak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előttük már ismertette a megszorító intézkedések részleteit. A csomag a várakozásokkal szemben nem érinti a legnagyobb pénzeket felemésztő nyugdíj- és családtámogatási rendszert.

Az államtól a tűzhelyig

Egyik informátorunk három csomagot említett, ezek az állam működését, a vállalkozásokat és a háztartásokat érintik. Az első intézkedéseket július 1-én életbe léptetik.

A köztisztviselők létszáma csökken, de a fizetésüket nem automatikusan a bértábla alapján számítják ki, lesz, ahol a ezentúl teljesítménybért adnak az alkalmazottaknak. A kormány az önkormányzatoknak azt javasolja, hogy tíz százalékkal csökkentsék igazgatási költségeiket.

Az már ismert, hogy megszüntetnék a megyerendszert, helyette régiók jönnének létre, de miután a változásokhoz a Fidesz segítségére is szükség van, szocialista forrásaink nem túl optimisták. A tervek szerint például régiónként és nem megyénként szerveződne a rendőrség és az adóhatóság, ami "rengeteg irodát és korrupt vezetőt" tenne feleslegessé.

Szigorú ellenőrzés

Változnak az adójogszabályok is, bevezetik a négyszázalékos szolidaritási adót, amit a cégeken kívül azoktól a magánszemélyektől is beszednek majd, akiknek az éves jövedelme meghaladja a bruttó hatmillió forintot. A vagyongyarapodási vizsgálatok sikerességén felbuzdulva növelni tervezik az ilyen ellenőrzések számát.

"Újra a feljelentők országa leszünk" - kommentálta a tervet egyik szocialista informátorunk. A mostani 15-ről 25 százalékra növekszik az eva, és emelkedik az elméletileg az év elejével, gyakorlatilag júliustól bevezetett ekhó közterhe is. Adó- és járulékemelés, valamint építményadó lesz abban a hármas csomagban, amely az államtól a tűzhelyig mindent érint.

A változások része, hogy legalizálhatóvá válnak a külföldi megtakarítások - tízszázalékos forrásadó ellenében. Bár az EU ellenérzéseit is kivívta a magyar iparűzési adó, biztos, hogy nem törlik el, hiszen 340 milliárdos bevételtől esnének el évente az önkormányzatok.

Emelkedik a tb-járulék, és a társasági adót is "gyengén" emelik. Bevezetik az építményadót, 10 százalék körül emelkedik a villanyszámla. A kormányfő az év végéig 300 milliárd forint megtakarítást vár az változtatásoktól, aztán 2008-ig évi ezermilliárdost.

"Nullaszázalékos jegyeket és bérleteket" vezetnek be, amivel azt akarják elérni, hogy a közlekedési társaságok ne "hasra ütéssel" állapítsák meg, hány nyugdíjas utazott járművein térítésmenetesen, hanem nyomon követhető legyen mindez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.