Vilma
-7 °C
4 °C

Bevásárolna a Népszabadságba a WAZ csoport?

2003.12.22. 22:35
Tulajdont szerezhet a Népszabadságban a HVG és négy megyei napilap tulajdonosa, a német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) csoport. Az Index információi szerint a Népszabadság Rt.-ben tulajdonos Szabad Sajtó Alapítvány eladná részvényeit a WAZ-nak.
Az Index információi szerint megválna a Népszabadság Rt.-ben birtokolt 26 százalékos tulajdonrészétől a szocialista párt által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány. A részvényekért a Népszabadság iránt korábban is érdeklődő német Westdeutsche Allgemeine Zeitung csoport jelentkezett. A WAZ magyarországi portfoliójába tartozik a HVG és a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft., amely négy megyei napilapot tulajdonol.

Bizonytalan tulajdoni szerkezet

A Népszabadság Rt. tulajdoni szerkezete ősz óta labilis, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) úgy döntött, hogy az rt.ben a már korábban 49,9 százaléknyit birtokló Ringier nem vásárolhat további 17 százaléknyi Népszabadság-részt, mert a Blikkel a bulvárlapok piacán, a Nemzeti Sporttal a sportnapilap-piacon vezető, a Magyar Hirlappal a politikainapilap-piacon is jelenlévő svájci cég ezzel erőfölényes helyzetbe kerülne.

Ha a WAZ-nak sikerülne megszereznie a 26 százaléknyi részt a Szabad Sajtó Alapítványtól, a tulajdonosok közt érvényben lévő szerződések értelmében elővásárlási joggal rendelkezne arra a bizonyos 17 százalékra, amelyet a Ringiernek - a GVH-döntés értelmében - el kell adnia.

Két éve, 2001 novemberében a Ringier Kiadó Kft. megvette a német Bertelsmanntól a Népszabadság 49,9 százalékát. A Bertelsmann csoport Gruner und Jahr nevű kiadóvállalatán keresztül már 1990 óta tulajdonos volt a Népszabadságban, de miután a német óriásvállalat az elektronikus média felé fordult és meghatározó tulajdonrészt szerzett az RTL tévétársaságban is, a hazai médiatörvények értelmében el kellett adnia a legnagyobb politikai napilapban meglévő többségi részesedését. (A médiatörvény ugyanis kimondja: aki országos terjesztésű napilapban befolyásoló részesedéssel rendelkezik, az országos műsorszolgáltatóban, műsorelosztóban nem szerezhet befolyásoló részesedést.)

A Bertelsmann 2001-ben még megtartott 17 szézaléknyit a Népszabadságból, de később azt is továbbadta a Ringier-nek, amely így többségi pozícióba került. Idén szeptember végén azonban a Gazdasági Versenyhivatal úgy döntött, nem engedélyezi a Ringier tulajdonszerzését.

A WAZ régóta szeretné a Népszabadságot

Ugyancsak szeptemberben röppent fel a hír, hogy a Heti Világgazdaság tulajdonosa szemet vetett a Népszabadságra. Akkor Kázmér Judit, a WAZ százszázalékos tulajdonában lévő Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. (PLTK) ügyvezető igazgatója elmondta: a társaság portfólióbővítésének első helyén szerepel a Népszabadság.

Kázmér akkor hangsúlyozta: a tárgyalások előtt még meg kell várniuk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyja-e a WAZ-nak a HVG-ben való tulajdonszerzését. Ez a döntés azóta megszületett, a Versenyhivatal jóváhagyta az adásvételt.

Földes: Nem adjuk a részünket!

Az Index információi szerint most ismét érdeklődik a WAZ, és a szocialista párton belül többen is szorgalmazzák, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány adja el 26 százalékos tulajdonrészét. Értesülésünk szerint ez 2,5-3 milliárd forintos üzletet jelentene. Földes György szocialista politikus, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke az Indexnek elismerte, hogy a WAZ tárgyalt a Ringier-vel és a SZSA-val. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy az alapítvány nem kíván megválni részvényeitől.

Ennek oka, hogy 1990-es tulajdonszerzésekor (1990 márciusában az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány akkor szerzett tulajdont a Népszabadságban, amikor az MSZP kivonult a volt pártlap tulajdonosi köréből) nem a pénzszerzés, hanem a tulajdonlás volt a cél. Az alapítvány felelősséget éreznek a legnagyobb magyarországi politikai napilap iránt, és nem lenne jó, ha még egy lap külföldi kézbe kerülne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!