Orsolya
7 °C
10 °C

Elkelhet a Népszabadság

2001.11.09. 00:07
Lehetséges, hogy napokon belül egy kézbe kerül Magyarország két legnagyobb példányszámú napilapja. Az Index úgy tudja, hogy a Bertelsmann rövidesen bejelenti: eladja a Népszabadságban birtokolt tulajdonrészét. A legvalószínűbb vevő a svájci Ringier AG, amely Magyarországon a Blikk, a Nemzeti Sport és a Magyar Hírlap kiadója.
A legnagyobb példányszámú magyar politikai napilap (egyben a napilappiac legnagyobb árbevétellel rendelkező szereplője), a Népszabadság eladásáról már hónapok folynak találgatások. Az ok: a magyar médiatörvény értelmében egyetlen vállalatnak sem lehet meghatározó (25 százaléknál nagyobb) tulajdona országos napilapban és országos kereskedelmi televízióban egyszerre.

Magyar-német százalékháború

Márpedig az év elején a Bertelsmann bejelentette, hogy részvénycserével közel hatvan százalékos többséget szerez az RTL Group televíziós cégbirodalomban, amely egyik leányvállalatán keresztül a magyar RTL-klub meghatározó, 49 százalékos tulajdonosa is. A Népszabadság Rt. 67,6 százalékát a hamburgi Gruner und Jahr kiadóvállalat tulajdonolja, amely cégnek 74,9 százaléka a Bertelsmann kezében van. Hosszas számolgatás után augusztusban arra a következtetésre az ORTT, hogy a német transznacionális médiatröszt bizony 25 százaléknál nagyobb részt birtokol az RTL Klubban és a Népszabadságban is, eképpen megsérti a magyar médiatörvényt.

A cég száznyolcvan napot kapott a hatóságtól a törvénytelen állapot megszüntetésére. A megoldás elég egyszerű: vagy a Népszabadságot kell eladnia a Gruner und Jahrnak, vagy az RTL Klubot az RTL Groupnak.

A Népszabadság eladásáról nem döntött könnyen a német médiacég. Az RTL ugyan nagyobb hasznot hoz, de a Népszabadságot presztízse és politikai súlya, valamint az a tény, hogy a cég napilapportfoliójában ez az egyetlen nyereséges vállalat, különösen értékessé teszi. Úgy tudni, hogy a cégen belül generációs vita is kialakult: a magát egyre modernebbre, egyre multibbra és egyre elektronikusabbra szabó óriáscég - hogy bírja a versenyt az amerikai AOL-Time-Warnerral illetve a médiabizniszbe váratlanul betörő francia Vivendivel - új menedzsmentje egyre inkább le akarja építeni a hagyományos, nyomtatott médiaágazatot, és az elektronikus média illetve a szórakoztatóipar felé fordul.

Elektronikus vagy hagyományos?

Adatok a Gruner und Jahrrol
Jelen van a világ 14 országában 15 magazin
(köztük a német Stern)

6 napilap
(köztük a Berliner Zeitung, a FT Deutschland)

8 portal siteBeruházás:
(köztük a Lycos és a Tripod)

Dolgozói létszám:
12968 fő

Éves árbevétel:
3 084 000 000 euro
A Népszabadság-tulajdonos Gruner und Jahr cégben még 25,1 százalékot birtokló Jahr család - mint régi "újságos" família - például ragaszkodna lapjaihoz. Három héttel ezelőtt épp a híres német hírmagazin, a Spiegel cikkezett arról, hogy a Bertelsmann nyomtatott portfolióját kezelő Gruner und Jahr menedzserei úgy gondolták: az RTL Groupnak kell megoldania a kérdést, hiszen e cég fölvásárlása okozt a magyarországi problémát. Az ORTT döntése is az RTL Klub tulajdonosát nevezte törvénysértőnek, a Gruner und Jahr formálisan nem érintett.

Nem lehetett kétséges azonban, hogy a Bertelsmann nagyfőnökei erősebbek lesznek, mint a Gruner und Jahr vezetése, és a német konszern az RTL Group illetve az RTL Klub megtartása mellett dönt.

A Népszabadság lehetséges vevőiről már korábban is jelentek meg találgatások: először a Magyarországon megyei lapokat kiadó német WAZ tűnt lehetséges vásárlónak, annál is inkább, mert ez a cég 7,4 százalékos részesedéssel rendelkezett at RTL csoportban, így a részvénycsomagárt cserébe megkaphatta volna a Népszabadságot is. Nem kapta.

Aztán hírek keringtek az Axel-Springer vásárlási szándékáról, majd egy politikailag igen kényes kilencmilliárdos MFB-ajánlatról (a Magyar Fejlesztési Bank ugye állami cég, a Népszabadságot pedig senki sem sorolja a jobboldali vagy kormánybarát orgánumok közé) is lehetett hallani.

A hatóságok által augusztusban kiszabott száznyolcvan napos határidő lassan lejár, de biztos vevő eddig nem akadt. Legalábbis eddig nem került nyilvánosságra, ki lehet az. Egy lehetőség marad: Ringier

Mostanra azonban gyakorlatilag egyetlen lehetséges új tulajdonos maradt: a svájci Ringier AG. A Ringier az egyetlen tőkeerős és terjeszkedő cég a hazai napilappiacon. A hét évvel ezelőtt indított Blikk mára az ország legnagyobb példányszámú bulvárlapja, és nyereséget termel. Emellé a svájci cég megvásárolta a Nemzeti Sportot, majd alig egy éve a Magyar Hírlap Rt.-t, amely a céggel azonos nevű újság mellett a Mai Nap című bulvárlap kiadója volt. Később összevonta a Mai Napot a teljesen azonos piacot célzó Blikkel. (A Mai Nap újságíróinak egy része azonban a Híd Rádió Rt. kiadói támogatásával új lapot alapított Mai Lap néven. A Ringier az Egyesült Államokban és Magyarországon is pert indított az új lap kiadója ellen.)

A Ringier AG 2000 évi üzleti adatai
Éves árbevétel:
1 018 800 000 CHF (svájci frank)
 
Adózás utáni nyereség:
50 400 000 CHF
 
Beruházás:
157 000 000 CHF
 
Dolgozói létszám:
4928 fő
 
Magyarországi létszám:
590 fő
Október elején Michael Ringier, a vállalat feje Magyarországon járt - fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök is -, és tájékoztatta dolgozóit a cég itteni terveiről. Több újságíró firtatta akkor, hogy milyen lapok megszerzésére készül még. Ringier úr a Népszava és a Magyar Nemzet megvásárlását lehetetlennek nevezte, viszont semmit nem volt hajlandó mondani a Népszabadságról. Sem arról nem nyilatkozott, hogy megkeresték-e ajánlattal, sem arról, hogy érdeklődik-e a lap iránt.

Amennyiben a Ringier megszerzi a kétszázezres napi példányszámú, százharmincezres előfizetői táborral rendelkező Népszabadságot, Magyarország két legnagyobb napilapja egy kiadóhoz kerül. A szintén kétszázezres Blikk és a Népszabadság "nem vág egymás alá", hiszen a két lap más-más piaci szegmensben mozog, más-más olvasói körhöz szól. Érdekesebb kérdés, hogy a Magyar Hírlap hogyan fér meg az új nagy testvérrel. A Hírlap ugyanis körülbelül azonos olvasói körnek, hasonló szerkesztési elvek alapján készül. Ráadásul a Ringier éppen a szerkesztőség erőteljes fejlesztésébe kezdett, és a Népszabadság mögötti második hely megszerzését tűzte ki célul.

A Ringier-üzlet hírét egyelőre egyik fél sem erősítette meg, de értesülésünk szerint pénteken a Népszabadságnál és a Magyar Hírlapnál is szerkesztőségi értekezletre, bejelentésre készül a vezetés.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.