Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Évekig nem leszünk teljes jogú EU-tagok

2006.03.23. 07:57
A magyarok szempontjából legfontosabb EU-tagállam, Németország szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy legalább 2009. április végéig meghosszabbítja a munkavállalási korlátozásokat. Eddig csak Madrid, Lisszabon és Helsinki jelezte, hogy májustól felhúzza a sorompót.

A kelet-európai munkaerő kizárását meghosszabbító berlini döntést élesen támadták a munkaadói szervezetek. Ludwig Georg Braun, a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) elnöke szerint Németország ezzel eljátssza a kelet-közép-európai piacokon jelentkező lehetőségeket.

Pozitív példák

Többen is utaltak arra, hogy Nagy-Britanniát, Ír- és Svédországot korántsem özönlötték el az új tagországok polgárai, holott ők a bővítés pillanatától szabad munkavállalást biztosítottak. Ráadásul a legtöbb kelet-közép-európai vendégmunkást fogadott Nagy-Britannia tapasztalatai azt mutatják, hogy a jól képzett, fiatal vendégmunkások nagyon kedvező hatást gyakorolnak, jelentősen növelik például az adó- és járulékbevételeket.

Németországban ma engedélyek vagy kétoldalú megállapodások alapján vállalhatnak munkát az új EU-tagállamok polgárai. A tíz új országból százezren tb-fizetésre kötelezett munkahelyeken, továbbá 300 ezren főként a vendéglátás és a mezőgazdaság területén szezonális munkavállalóként, míg 23 ezren vállalkozási szerződés (Werkvertrag) alapján dolgoznak Németországban.

Magyarországról 11 300 munkavállaló dolgozik tb-fizetésre kötelezett munkahelyen, háromezren szezonális munkát látnak el, míg a vállalkozási szerződéssel dolgozók száma kétezer. Ez utóbbi kategóriában a magyarok nem töltik ki a számukra meghatározott keretet – emelte ki egy tegnapi sajtóreggelin a német nagykövetség gazdasági tanácsosa. Uwe Heye elmondta: az új tagállamok polgárai közül a lengyelek után a magyarok dolgoznak a legnagyobb számban Németországban. Más tagországokban kisebb a magyarok aktivitása, viszont a lengyelek mindenütt messze lekörözik a többi új tagországot.

Nyitás

A munkaerő-piaci korlátozások a ma kezdődő EU-csúcson is szóba kerülnek, és a magyar kormány arra törekszik, hogy minél több tagországnál minél nagyobb nyitást érjen el. Azt azonban nem szeretnénk, ha néhány olyan szakmát „mazsoláznának ki” a régi tagországok (például az orvosokat), ahol a szakemberek tömeges kiáramlása idehaza gondokat okozna – emelte ki kedden egy szakmai fórumon Simonyi Ágnes, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Előrelépésnek azt tekintenénk, ha legalább egyes nagyobb ágazatokban, például a vendéglátásban szabaddá válna a munkavállalás – tette hozzá. Ebben a kérdésben egyelőre nehéz tisztán látni, hiszen a szektoronként fokozatos nyitást tervező tagállamok mindeddig nem ismertették részletes elképzeléseiket. Legalább négy ország ilyen megoldást fontolgat; teljes liberalizációt mindössze Spanyolország, Portugália és Finnország ígér.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!