Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A piac növekedésre számít

2003.08.28. 08:44
A makroelemzők szerint a második negyedévben 2,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság. A szakértők eltérően vélekednek a beruházási dinamikáról, az államháztartás hiányával kapcsolatban pedig hisznek a pénzügyi tárcának.
Jövő kedden három, piaci szempontból fontos makrogazdasági mutató lát napvilágot. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ekkor hozza nyilvánosságra a második negyedéves beruházási adatokat és a bruttó hazai termék (GDP) első becslését, a Pénzügyminisztérium (PM) pedig publikálja az augusztusi államháztartási jelentést.

Eltérő prognózisok

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó piaci makroelemzők átlagosan 2,9 százalékra teszik a második negyedéves gazdasági növekedést, a prognózisok 2,5 és 3 százalék között szóródtak. A Reuters legutóbbi felmérése még 3,1 százalékos GDP-bővülést valószínűsített, akárcsak az Ecostat augusztusi jelentése.

A pesszimista szakértők azzal magyarázzák borúlátásukat, hogy a német GDP az első negyedév 0,1 százalékos növekedése után a második három hónap alatt már 0,2 százalékkal zsugorodott. Az első negyedévben 2,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság; a hatéves mélypontot jelentő adat kellemetlen meglepetésként érte az átlag 3,2 százalékos dinamikát valószínűsítő szakértőket.

A szolgáltató ágazatnak köszönhető a növekedés

Tavaly negyedévről negyedévre gyorsult a növekedés, az utolsó három hónap már 3,7 százalékos bővülést hozott. Az első negyedévben termelési oldalról a növekedés szinte teljes mértékben a szolgáltató ágazatoknak volt köszönhető; az ipar hozzáadott értéke alig változott, a mezőgazdaság teljesítménye kissé, az építőiparé pedig jelentősen visszaesett.

Barcza György, az ING Bank közgazdásza úgy véli, a második negyedévben az építőipari kibocsátás korrigált, az ipar pedig szintén jobban teljesített, mint az év elején. Az elemzők egyöntetűen úgy látják, hogy felhasználási oldalon továbbra is a fogyasztás húzza a gazdaságot. Az első negyedévben 13,5 százalékkal nőttek a lakossági fogyasztással erőteljesen együtt mozgó reálbérek, április és június között pedig 12,7 százalékos volt a dinamika - mondta Barcza. Az első három hónapban a háztartások tényleges fogyasztásának növekedése 8,1 százalék volt, a prognózisok szerint a második negyedév is ehhez hasonló dinamikát hozhatott.

Bíznak a PM előrejelzésében

A nemzetgazdasági beruházások alakulásával kapcsolatban nincs egyetértés a szakértők között. Barcza szerint az évkezdet 1,2 százalékos csökkenése után három százalék körüli növekedést hozhatott a második negyedév, míg Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír elemzője további 1,5 százalékos csökkenést valószínűsít.

A piac figyel az invesztíciók szerkezetére is. Hosszabb távon az lenne kedvező, ha folytatódna a feldolgozóipari beruházások első negyedében megindult növekedése. A gazdaság magához térésének késlekedésére utaló jelek miatt jelentősen romlottak az éves növekedési prognózisok az utóbbi hónapokban.

Az első negyedéves GDP-statisztika nyilvánosságra kerülése előtt még 3,4-3,5 százalékos dinamikát jeleztek előre az elemzők, ma már egyre gyakrabban hallani három százalék alatti prognózisokról is. Az augusztusi államháztartásnál a kedvező júliusi tapasztalatok után az elemzők megbíznak a pénzügyi tárca 145 milliárd forintos előrejelzésében.

Amennyiben ezúttal is pontosan becsülte a PM az államháztartási hiányt, úgy az első nyolc hónap alatt összesen 746,9 milliárd forint volt a bevételekkel nem fedezett kiadások nagysága, ami az éves terv 89 százalékának felelne meg. A pénzügyi tárca legfrissebb hiányprognózisa 904 milliárd forintos deficitet valószínűsít az év egészére, amelyből 85 százalék jutna az első nyolc hónapra.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.