Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

'Vérre megy' a verseny a nyelvoktatásban

2003.09.10. 09:15
A nyelviskolák közötti versenyt fokozta, hogy július óta 25 százalékos áfa terheli az összes felnőttképzési tevékenységet - a legálisan dolgozó intézményeket érzékenyen érinthetik a megnövekedett terhek. Megnövekedhet a számlaadás nélkül, illegálisan működő iskolák száma.
A nyelviskolák közötti versenyt fokozta, hogy július óta 25 százalékos áfa terheli az összes felnőttképzési tevékenységet - a legálisan dolgozó intézményeket érzékenyen érinthetik a megnövekedett terhek. Az egyre erősebb verseny miatt rohamosan bővülnek a nyelvoktatással kapcsolatos kiegészítő szolgáltatások - mondta aNapi Gazdaságnak Goldmann Róbert, a Nyelvi Utaztatók Szakmai Egyesületének elnöke, aki a Lingvisit Kft. igazgatójaként maga is szervez nyelvtanulást szolgáló külföldi utakat.

Külföldre 75 ezer hetente

A külföldi nyelviskolák hetente 75-110 ezer forintot kérnek a hallgatóktól, ehhez jön még az utazási költség. Az átlagosan négy, de minimum két hetes turnusok főbb célországai Anglia, Írország, illetve Málta - mondta az igazgató. Angliába jellemzően 8-12 fős csoportokat indítanak, de lehet kérni kiscsoportos, négy fős oktatást is.

Ez alól kivétel Ausztrália, ahol a 15 fős csoportok a legjellemzőbbek. Ilyen utaztatáson évente összesen 2-4 ezer hallgató vesz részt, sok köztük a visszatérő hallgató. Goldmann elmondása szerint a nyelviskolák az utaztatókkal való együttműködés mellett saját maguk is indíthatnak utakat, ezt példázza a Katedra-Travel és a Ih-Travel sikere.

Számla nélkül

Egyes nyelviskolák illegálisan, számlaadás nélkül működnek, s ez a jelenség az új áfaszabályozás és a fokozódó árkülönbségek miatt a jelenleginél nagyobb méreteket ölthet - véli Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (Nyesze) elnöke, a Tudomány Nyelviskola igazgatója. Július elsejétől 25 százalékos áfa terheli a nyelvoktatást. Ez alól a Felnőttoktatási Akkreditációs Tanácsnál megszerzett programakkreditáció után kaphatnak felmentést a nyelviskolák.

Az alanyi áfamentességet élvező, kétmillió forint éves forgalom alatt dolgozó cégek szintén mentesülnek a 25 százalékos teher alól. A számlát adó nyelvtanárok azonban nem akkreditáltathatják magukat, így ők vagy lenyelik az áfanövekedését, vagy az iskolákra terhelik azt, amelyek kénytelenek lesznek ezt áraikban érvényesíteni.

Az egyesület elnöke szerint a vezető iskoláknál ugyan már nyáron megtörtént az akkreditáció, ám a megoldást a kétmilliós határ négymilliósra emelése jelentené vagy esetleg az akkreditált programot oktató nyelvtanároknak kellene megadni az áfamentes számlázás jogát.

Akreditálni kell

A nyelvoktatást igénybe vevő cégek terheit csökkentheti az intézményi akkreditáció, amelyen a Nyesze iskoláinak zöme már átesett, és amely lehetővé teszi az így akkreditált nyelviskolák tandíja 30 százalékának, de legfeljebb évi 60 ezer forintnak a leírását.

A Rigó utcában egy, az EU kis nyelvei felé is nyitó stratégiát igyekeznek érvényesíteni - mondta Galló András, az Idegennyelvi Továbbképző Központ (ITK) igazgatóhelyettese. Jelenleg a Nyelvvizsga Akkreditációs Bizottság elbírálása alatt áll a dél-amerikai és európai portugál, a görög és az ukrán nyelvvizsgáztatási jog, valamint tervezik a svéd, dán és cseh nyelvvizsga bevezetését is.

E nyelveken a magas akkreditációs költség - 100 ezer forint/nyelv - miatt nem éri meg vizsgát szervezni. Érdekes módon az angol és a német mellett az eszperantó és a lovári cigány nyelvek azok, amelyek kifizetődőnek bizonyultak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.