Judit
-2 °C
8 °C

Csúfos véget ér a Premier Nyugdíjpénztár

2003.06.11. 14:41
Feljelentésekkel társult felszámolási eljárás során ér véget a Premier (majd Partner) Önkéntes Nyugdíjpénztár története. vagyona 2,4 milliárd forint, egy pénztártag így átlagosan 60-80 ezer forintra számíthat. A Premier alapítói köréhez kötődő Saturnus Magán nyugdíjpénztárnak szintén bealkonyult.
A felszámoló reményei szerint az év végéig befejeződhet a felszámolás alatt álló Premier, későbbi nevén Partner Nyugdíjpénztár tagjainak azonosítása és a mintegy 30-40 ezer pénztártag tájékoztatása. A tagok korábban befizetett összegeinek kifizetésre azonban még várni kell.

A tagok 60-80 ezer forintra számíthatnak

Fábián Balázs, a Hitelintézeti Felszámoló Kht. ügyvezető igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a felszámolás alatt lévő Partner Nyugdíjpénztár vagyona jelenleg 2,4 milliárd forint, aminek jelentős részét állampapírban kötötték le. Az egy tagra jutó vagyon összege így 60-80 ezer forint.

Mivel a nyugdíjpénztár tevékenységét a rendőrség is vizsgálja, több iratot zároltak, ezért az iratanyag feldolgozása hosszú ideig eltart. Várhatóan a felszámoló is feljelentés tesz majd a Premier-Partner önkéntes és a Saturnus magánnyugdíjpénztárnál történtek miatt.

Tagszervezés MLM-rendszerben

Juhász Istvánné, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ügyvezető igazgató-helyettese emlékeztetett: a Premier, majd később Partner Nyugdíjpénztár tagjait az úgynevezett multilevel marketing tagszervezési módszerrel gyűjtötték. Ez a tagszervezés olyan mértékű volt, amit az adminisztráció és a nyilvántartás már nem tudott kezelni.

"A PSZÁF 1999-ben rendelt el tagfelvételi zárlatot a pénztárnál, és négy esetben feljelentést tett a rendőrségen sikkasztás, csalás, jogosulatlan adatkezelés, illetve számviteli fegyelem megsértése miatt" - tette hozzá.

Fábián Balázs felidézte, hogy a Premier Nyugdíjpénztárat 1994-ben alapították, majd 1997-ben a tulajdonosi kör magánnyugdíj-pénztári szolgáltatást is indított Saturnus néven. A Premier Önkéntes Nyugdíjpénztár 2000 közepétől Partner néven funkcionált tovább.

Titkolódzott a pénztár

A felügyelet 2000 végén teljes pénzügyi tilalmat rendelt el a nyugdíjpénztárnál, mivel a szervezet nem engedett betekintést a dokumentációba a PSZÁF-nak. Kezdeményezték a pénztár felszámolását, amit a Fővárosi Bíróság 2002. május 17. kezdőnappal rendelt el.

A felszámoló felhívta a figyelmet arra, hogy a számviteli hiányosságok miatt a befizetéseknek mintegy fele függőszámlára került és ezeknek a tételeknek az egyéni számlákra történő lebontása jelentős időt vesz igénybe. Hozzátette, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően a felszámolás jogerős lezárásáig a tagok részére kifizetést nem teljesíthet a felszámoló.

Saturnusból OTP-be

A Saturnus Magánnyugdíj-pénztár alapítási engedélyt ugyan kapott, tevékenységi engedélyt azonban nem. A nyilvántartások hiányossága miatt a bíróság 2000. novemberi kezdőnappal rendelte el a pénztár felszámolását. A felszámoló a 14-15 ezer tag esetében a megjelölt pénztárba átléptette a Saturnus tagjait. Azok, akik nem nyilatkoztak, az OTP Magánnyugdíj-pénztárba kerültek.

Fábián Balázs elmondta, hogy a munkáltatói bevallásokat teljes körűen feldolgozták, és ez a nyilvántartás megalapozza a pénzügyi teljesítések felosztását az egyéni számlákra. Hozzátette, hogy a Saturnushoz 13 hitelezői igényt nyújtottak be, a visszaigazolt igények összege 6,4 millió forint, a pénztár vagyona jelenleg megközelíti a 450 millió forintot.

Juhász Istvánné emlékeztetett arra, hogy a Premier Nyugdíjpénztár esetét követően a felügyelet több törvénymódosítást is kezdeményezett. "Ma már nem fordulhat elő az, hogy végleges engedély nélkül kezdődjön meg a tagtoborzás, illetve a tagdíjbeszedés egy nyugdíjpénztári szervezetben" - tette hozzá.

A pénznek csak kétharmada került a tagok számlájára

A Saturnus Országos Magán nyugdíjpénztár, valamint a Partner Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár azonos alapítói körhöz kötődik. A Partner és a Saturnus küldöttközgyűlése olyan belső határozatokat hozott, amellyel felülírták az alapszabályban lefektetett arányokat a különböző alapokkal kapcsolatban.

A Saturnus pénztárba belépők befizetéseinek például csupán 64 százaléka ment a tagok saját, fedezeti számlájára. Ezzel szemben 36 százalék a működési alapot gyarapította. A piacon ez példátlanul magas arány, más helyeken ez a tíz százalékot sem éri el.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.