Mária
-7 °C
3 °C

Veres szerint elkerülhetetlen egy újabb nyugdíjreform

Előbb-utóbb újabb korrekcióra szorul a magyar nyugdíjrendszer, mert a népesség öregedése miatt a nyugdíjak közköltsége drámai módon meg fog ugrani az elkövetkezendő években - ismerte el Veres János pénzügyminiszter kedden Brüsszelben.
A kilencvenes években bevezetett részleges nyugdíjrendszer-magánosítás ellenére Magyarország még mindig azon európai országok közé tartozik, ahol a népesség öregedése és a dolgozó-eltartott arány folyamatos romlása miatt a nyugdíjak túl nagy és egyre növekvő terhet jelentenek az államháztartás számára.

Az Európai Bizottság a napokban közzétett jelentése az európai népesség öregedése által kiváltott problémákról, amelyet az uniós pénzügyminiszterek kedden vitattak meg és hagytak jóvá Brüsszelben, ezt számokkal is illusztrálja. Eszerint Magyarországon a nyugdíjakra költött közkiadások 2004 és 2050 közt GDP-arányosan 6,7 százalékkal fognak nőni, ami az egyik legdrámaibb növekedés az Európai Unióban.

Veres János pénzügyminiszter a találkozó után az Index kérdésére elismerte, hogy ezt a problémát a kormány nem fogja tudni ignorálni és a nyugdíjrendszer előbb-utóbb újabb reformra szorul. A Pénzügyminisztérium jelenleg is dolgozik ezen, de egyelőre nem tudni, hogy a megoldás a magánpillér erősítésében vagy a nyugdíj-korhatár emelésében található-e.

Az öregedés miatt az összes jóléti rendszert meg kell reformálni

A pénzügyminiszterek tanácsa által elfogadott jelentés sürgeti a tagállamokat, hogy folytassák a jóléti rendszerek reformját, különös tekintettel a nyugdíjrendszerre és az egészségügyi rendszerre, amelyek a népesség folyamatos öregedése miatt egyre kevésbé lesznek fenntarthatóak, egyre kevésbé lesznek államilag finanszírozhatóak jelenlegi formájukban.

A jelentés szerint 2050-re az EU-ban 48 millióval fog csökkenni a munkakorú képesség száma és 58 millió fővel vagy 77 százalékkal nő majd az eltartottak száma - az állami nyugdíj- és egészségügyi rendszerek tehát egyszerűen csődbe fognak menni. A miniszterek záróközleménye nem foglal egyértelműen állást egyetlen konkrét reformterv mellett sem, de leszögezi, hogy "támogatni kell a minél későbbi visszavonulást", mert egyre kevesebb dolgozó nem fog tudni eltartani egyre több nyugdíjast.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.