Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Jön a szociális minimum

2004.04.27. 08:39
Az egészségügyi tárca tervei szerint a jövő év elejétől névlegesen, míg 2009-től funkcionálisan is megszűnne a nyugdíjminimum.
Várhatóan május végén dönt a kormány a nyugdíjminimum eltörléséről és az azt helyettesítő szociális minimum bevezetéséről - mondta a Napi Gazdaságnak Szabó Sándorné helyettes államtitkár. A nyugdíjminimum jelenleg fontos szerepet játszik a szociális ellátások meghatározásánál. Ez az a jövedelemhatár ugyanis, amely felett nem vehető igénybe a legtöbb szociális ellátás, ráadásul a legtöbb támogatást a nyugdíjminimum arányában határozták meg.

Bár a nyugdíjminimum lényege pont az volt, hogy megőrizze értékét és így a kapcsolódó ellátások ne legyenek a költségvetési alkuknak kitéve, az elmúlt években folyamatosan romlott az értéke. Ez a romlás nemcsak a reálkeresethez volt mérhető, hanem az átlagos nyugdíjhoz is. Jelenleg a nyugdíjminimum azoknak is némi biztonságot jelent, akik - bár rendelkeznek a nyugdíjhoz kötelező minimális szolgálati idővel - csak minimálbérre voltak bejelentve.

Az ezt szabályzó 1997-es törvény szerint a 62. év betöltése és 20 év szolgálati idő után az átlagkereset 53 százaléka jár nyugellátásként - 39 ledolgozott év után 78,5 százalék. Ám ez az összeg nem lehet alacsonyabb a jelenleg mintegy 23 ezer forintos alsó határnál. Az Európai Unióban az ellátásokat a szociális minimum alapján számolják, így 2009-től Magyarországon is ez veszi át a nyugdíjminimum helyét. A tárca tervei szerint a névváltoztatás már 2005-től megtörténne, ám a funkció még maradna. Azt azonban nem lehet még tudni, hogy a szociális küszöböt mi alapján számítják majd ki. A nyugdíjminimum megszűnése mintegy 500 ezer olyan embert érinthet hátrányosan, akik 2009 után vonulnak nyugállományba és utolsó szolgálati éveikben minimálbérre jelentik be őket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.