Piroska
-10 °C
1 °C

Jönnek a külföldi nyugdíjasok

2005.07.20. 09:11
Az uniós csatlakozást követően egyre több idős korú külföldi dönt úgy, hogy Magyarországon tölti nyugdíjas éveit. Sokan jönnek a jobb módú államokból, és ez nem csoda, hiszen a nyugat-európai átlagnyugdíjból jóval magasabb életszínvonalat teremthetnek maguknak, mint odahaza tehetnék.

A várakozásoknak megfelelően Magyarország uniós csatlakozása felkeltette az idetelepülni szándékozó idősebbek figyelmét. Tavaly több mint 1100-zal bővült a számuk: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár múlt év végi adatai szerint csaknem 13 ezer nyugdíjaskorú - tajkártyával rendelkező - külföldi él nálunk. Az adatok szerint a jobb módú államokból érdeklődnek: az OEP statisztikái szerint összesen ezerötszáz uniós nyugdíjas él Magyarországon, közülük a legtöbben Németországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából és Hollandiából érkeztek. Érthető a nagyobb figyelem, hiszen a nyugat-európai nyugdíjasok jóval olcsóbb megélhetést találnak itt, mint a saját országukban, vagyis ugyanakkora összegből messze magasabb életszínvonalat teremthetnek maguknak.

A nem uniós országok listáját Románia vezeti: innen tavaly 750 nyugdíjas települt át, számuk ma meghaladja az 5800-at. Az ukrán állampolgárok közül több mint kétezren kapják Magyarországon az öregkori ellátásukat. Az egyes feltételezésekkel szemben nem ugrott meg a számuk a csatlakozásunk után: tavaly alig több mint hatvanan települtek át.

Mindegy hol él

Az uniós államok között az arányosság alapelve érvényesül: mindenkinek az az ország utalja a járandóságát (bárhol lakjon is), ahol a járulékfizetést teljesítette. Ha valaki több országban szerzett jogosultságot, akkor az egyes országokban elért szolgálati idők arányában élvezheti az ellátást. Románia és a volt szovjet utódállamok esetében viszont a területi elv a meghatározó, vagyis mindig az az ország állapítja meg a saját szabályai szerint a nyugdíjat, ahol az illetőnek állandó lakhelye van. Ez akkor is így van, ha valaki már nyugdíjasként települ át a másik országba, tehát ott egy napot sem dolgozott. Információink szerint az ennek a körnek kifizetett ellátás évente mintegy tízmilliárd forinttal érinti a költségvetést.

Ez is az oka annak, hogy az uniós csatlakozás óta folyamatosan zajlanak a tárgyalások az érintett országokkal a számunkra kedvezőtlen - és az uniós elveknek ellentmondó - szociálpolitikai megállapodások megváltoztatására. Mint a Világggazdaság megtudta, Bulgáriával, Romániával, a volt Jugoszlávia utódállamai közül Horvátországgal, Szerbia és Montenegróval, a volt szovjet utódállamok közül pedig Ukrajnával különböző stádiumban vannak az egyeztetések. Mivel nincs kitűzött határidő, egyelőre nem tudni, hogy a megújított szerződések mikor léphetnek hatályba.

Házat vesznek

Az idetelepülő külföldi nyugdíjasok közül sokan látnak fantáziát az ingatlanbefektetésekben. Főként a fürdővárosok kedveltek ebben a körben, különösen a Tisza-tó: Kiskörén, Abádszalókon például az elmúlt hónapokban több ingatlan tulajdonjogát szerezték meg németek, illetve hollandok - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Juhász István ingatlanforgalmi szakértő. A külföldi nyugdíjasok elsősorban a régi, de nem túl rossz állapotban lévő felújítandó parasztházakat keresik, és általában 10-15 millió forintot szánnak az ügyletre.

Vas megyében az idei év első felében összesen negyven ingatlanvásárlási kérelem érkezett be a külföldi állampolgároktól. Az igénylők több mint fele az idősebb korosztályhoz tartozik - tudta meg a Világgazdaság a Vas Megyei Közigazgatási Hivataltól. A vásárolni szándékozók fele osztrák, 25 százaléka pedig német volt. Az igénylők között megtalálhatók továbbá amerikaiak, svájciak, hollandok, britek, illetve románok. A megyében az elmúlt évben összesen 196 kérelmet nyújtottak be, és az idén is hasonló érdeklődés várható.

Igen élénk a külföldiek ingatlanbefektetési kedve Győr-Moson-Sopron megyében: az első hat hónapban összesen 123 ingatlanvásárlási kérelmet nyújtottak be. Ebből 72 lakás, a többi pedig építési telek megvételére irányult. A megyei közigazgatási hivatal információi szerint a vásárlók döntő többsége itt is osztrák nyugdíjas, akik hoszszabb időt szeretnének hazánkban tölteni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.