Orsolya
7 °C
10 °C

Az OECD szerint nehéz lesz csökkenteni a hiányt

2004.01.28. 14:39
Az áfa kiterjesztését, az adójóváírások csökkentését, a lakástámogatási rendszer további szigorítását javasolja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A szerdán kiadott országjelentés szerint újra kellene gondolni a 13. havi nyugdíjról szóló döntést és ösztönözni kellene az önkormányzatokat az ingatlanadó kivetésére.
Az állami költségvetés túlköltekezése, a 2002-es 9,2 százalékos és a tavalyi 5,6 százalékos, hiány miatt az eddiginél lényegesen nehezebb feladatnak ígérkezik a hiány csökkentése 2006-ig a maastrichti egyezmény által megkövetelt három százalékra - olvasható az OECD ajánlásában. Holott ez lenne az előfeltétele annak, hogy hazánk 2008-ban csatlakozzon az eurózónához, vagyis a forintot felváltsa a közös európai pénz.

A versenyképesség javítása

Az OECD szerint a versenyképesség fenntartása és javítása, valamint a foglalkoztatottak körének bővítése szükséges a magyar gazdaság fenntartható növekedéséhez. A párizsi székhelyű szervezet szerint a hazai adóterhek olyan mértékűek, hogy az állami bevételek nem fokozhatók tovább jelentősen, inkább a kiadásokat kellene csökkenteni. Ennek ellenére a szervezet számos, a költségvetés bevételeit növelő javaslattal állt elő. Az országjelentés ajánlásai szerint a kamatjövedelmet az infláció kellő mértékű csökkentése után meg kellene adóztatni, valamint ösztönözni kellene az önkormányzatok a lakóingatlanok megadóztatására.

A kormányzati lakáspolitikát egyébként is szigorítaná az OECD, hiszen az egyik ajánlás szerint felül kell vizsgálni a jövedelemadó-jóváírások és kedvezmények rendszerét, ezen belül elsősorban a lakáskölcsönök adókedvezményeit kellene tovább csökkenteni. A támogatott lakáshitelt eddig nem igénylők sem számíthatnak semmi jóra: a jelentés egyik pontja szerint a tavaly elkezdett intézkedések folytatásaként "tovább kell mérsékelni a lakáshitel-támogatások rendszerének nagyvonalúságát és szűkíteni a jogosultságot".

A nyugdíjreform folytatása

Az állami kiadások csökkentésének egyik bázisa lenne csak a lakáscélú kiadások mérséklése. Az OECD sürgeti az 1998-as nyugdíjreform elveihez történő visszatérést - hogy az állam ilyen célú kiadásai folyamatosan mérséklődjenek -, és ennek jegyében a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló döntés újragondolását sürgeti. A nemzetközi szervezet szerint meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a kormány és a jegybank a nyilvánosság előtt vitázik a forint árfolyamáról, ez ugyanis elbizonytalanítja a befektetőket, ami rontja a magyar fizetőeszköz pozícióit.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet elégedetlen a magyar foglalkoztatási helyzettel is. Ajánlásuk szerint csökkenteni kellene a hivatalos foglalkoztatást korlátozó adóprést - fontosnak tartják, hogy az ígéreteknek megfelelően valóban eltöröljék 2006-ra a fix összegű egészségügyi hozzájárulást -, valamint ösztönözni kellene a gyermeket vállalókat, hogy minél hamarabb visszatérjenek állásukba. Ennek érdekében célszerű lenne csökkenteni a készpénzes támogatások arányát - írja a jelentés, és inkább a gyermekgondozási ellátásokat kellene fejleszteni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!