Natália
-3 °C
7 °C

Messze a megállapodás a bérekről

2006.10.27. 16:35
A munkáltatói oldalon belül is vita folyt arról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, hogy - az elmaradt járulékcsökkentések helyett bekövetkezett járulékemelések fényében - tartható-e a tavaly kötött, három évre szóló minimálbér-megállapodás.

A jövő évre országosan a versenyszférának ajánlható bruttó béremelés mértékére az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a kormányzati oldal 6-6,5 százalékos javaslatot tett, a szakszervezeti és a munkáltatói oldal egyelőre nem jelölt meg konkrét mértékeket. Az elkövetkező hetek szakértői és plenáris tárgyalásin folytatják majd a felek a vitát.

Nőhet-e a minimálbér?

A korábbi bejelentésekkel ellentétben a munkáltatói oldal jelezte, nem kívánja felmondani a múlt év végi OÉT-bérmegállapodás minimálbérre vonatkozó részét. Ez a megállapodás három évre határozza meg a minimálbér mértékét, illetve kötelező szakmai bérminimumokat is megjelöl erre az időszakra.

Vadász György, a munkáltatói oldal szóvivője kifejezte: vannak ágazatok, mint például a kereskedelem, ahol nem, vagy csak nagyon nehezen gazdálkodható ki már a jövő évre vonatkozó szakmai bérminimum is, ezért ezeknél a területeknél megoldást kellene keresni a problémára. Ennek egyik módja, hogy a Munkaerő-piaci Alapból pályázat útján elnyerhető összeggel segítenék ezeken a területeken a ráállást a magasabb összegre.

Lefelé is el lehet térni

Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz alelnöke különvéleményének adott hangot. Szerinte a kereskedelemben semmiképpen sem tartható a megállapodásban szereplő jövő évi minimálbér, illetve a szakmai bérminimum. Ennek oka, hogy a kormányzat több, a múlt év végi megállapodáskor ígért adó- és járulékcsökkentést nem valósít meg, illetve új adótételeket vezetett be. Ezért Zs. Szőke Zoltán azt javasolta, ezeket a magasabb minimálbérértékeket függesszék fel addig, ameddig a gazdaságot sikerül stabilizálni, ameddig érvényben vannak a szigorúbb adó- és járulékszabályok.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke ehhez hozzászólva elmondta: a múlt év végi megállapodásban szerepel, hogy a kötelező szakmai bérminimumoktól ágazati megállapodásban lefelé is el lehet térni. A szakszervezetekkel viszont bármennyire is törekedtek erre a munkáltatói képviseletek, nem sikerült ágazati egyezséget kötni. Álláspontja szerint azért nem, mert a szakszervezetek nem voltak érdekeltek egy ilyen megállapodás megkötésében, ugyanis a megállapodás hiányában eleve a dolgozóknak kedvezőbb, magasabb szakmai bérminimumot kell alkalmazni. Tanultak ebből az esetből, s még egyszer nem kötnek olyan egyezséget, amely ilyen módon teszi lehetővé a kötelező mértéktől lefelé történő eltérést - mutatott rá a munkáltatói érdek-képviseleti vezető.

És mennyi volt tavaly?

Az ülésen hosszas vita volt a múlt év végén kötött és az idei évre vonatkozó bruttó béremelési ajánlás teljesüléséről. A szakszervezetek szerint ugyan az idei 3,5 százalékos reálbér-emelés mint cél a szeptembertől érvényesülő magasabb járulékfizetési kötelezettség ellenére teljesülhet, de ezt nehéz megmagyarázni azoknak a dolgozóknak, akik augusztusi keresete szeptemberben több ezer vagy akár tízezer forinttal is csökkent. A nettó keresetek ilyen mértékű csökkenése nem csak szeptember és december között, de a jövő évben is érvényesül, és ezt is figyelembe kell venni a szakszervezetek szerint.

A kormányzati oldal képviselői hangsúlyozták, hogy a megállapodásban nem volt szó a dolgozókat terhelő járulékok mértékéről, annak változásáról. Arról sincs szó benne, hogy a kormány egyedül felelős a megállapodáshoz kiindulásként vett feltételezett GDP és infláció alakulásáért.

Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára rámutatott: az idén az első nyolc hónapra vonatkozó tényszámok szerint a versenyszférában a bruttó átlagkereset 8,4 százalékkal, a nettó átlagkereset 9 százalékkal, a reálbér 6,1 százalékkal nőtt. Csizmár Gábor, a tárca államtitkára megjegyezte: ezt a szintet a szeptembertől érvényes járulékemelés se csökkentheti olyan mértékben, hogy az idei évre vonatkozó 4-5 százalékos bruttó béremelési ajánlás, illetve a 3,5 százalékos reálbér-emelési cél ne teljesüljön. Ezért visszautasította azokat a szakszervezeti kritikákat, miszerint a kormány megszegte volna a múlt év végén az idei béremelési ajánlásról kötött megállapodást.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!