Judit
-2 °C
8 °C

Olcsóbb lesz a tej a nyáron

2006.01.25. 08:19
Miközben az EU-ban a tejtermelés és az új tagországokban a tejfogyasztás növekedésével is számolnak, a hazai tejárak az év közepére ismét a tavalyi szintre süllyedhetnek. A gondot leginkább az egyenlőtlen termelési és támogatási rendszer okozza.

Magyarországon a tejárakban a következő időszakban stagnálást, majd fokozatos árcsökkenést tartanak valószínűnek az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának elemzői. Szerintük a kilogrammonkénti (1 liter tej 1,03 kilogrammnak felel meg) 64 forint feletti árszint előreláthatóan 2006 márciusáig marad jellemző, a nyár közepére ugyanis ismét a tavalyihoz hasonló, 60 forintos árat lehet valószínűsíteni, ami 6,25 százalékos mérséklődés.

Olcsóbb lesz

A nyers tehéntej termelői árának emelkedése már a múlt év decemberében lelassult - már csak 0,75 százalékos volt az előző hónaphoz képest -, s a kilogrammonkénti átlagár az AKI adatai szerint 64,38 forint volt.

A nyárra prognosztizált áron a termelők hosszabb távon biztosan nem tudnak tejet előállítani, még a kvótaalapú támogatással sem - mondta Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Rt. vezérigazgatója. Hozzátette: a támogatás összege egyelőre nem ismert, literenként legalább 4,7 forintra számítanak a gazdálkodók (NAPI Gazdaság, 2006. január 9., 11. oldal).

A fontosabb tejtermékek hazai feldolgozói értékesítési ára 2005 decemberében keveset változott, legtöbbjüknél plusz-mínusz 1 százalékon belül maradt a változás. Éves szinten azonban tavaly 2-5 százalékkal voltak alacsonyabbak ezek az árak is az egy évvel korábbinál. Még nagyobb a különbség az EU-csatlakozást megelőző időszak, a 2001-2003. évek átlagához viszonyítva.

Ehhez az időszakhoz képest a tartós tej és a dobozos tej ára 15 százalékkal csökkent, de a trappista sajté is 10 százalékkal - derül ki az AKI piaci információs osztályának legújabb piaci jelentéséből. Szakértők szerint a hazai gyártók a versenyt élező uniós piacnyitásra túlzott árcsökkentéssel reagáltak, egyebek mellett ennek is következménye az átlagárcsökkenés, illetve néhány üzem bezárása.

A magyar tejtermékek ugyanakkor nemzetközi összehasonlításban még mindig drágák: a vaj hazai értékesítési ára például a legmagasabbak közé tartozik Európában: az egyik hazai élelmiszerláncban 25 dekagramm szlovák vaj kerül annyiba, mint a 10 dekagrammos kiszerelésű magyar.

Kevés konkurens

Pedig a szlovák tej mennyiségben marginális - véli Antal Gábor, hangsúlyozva, hogy a szlovákok feltételeivel nem hasonlítható össze a magyar, mivel a szlovákok olcsóbban termelnek, például adókedvezményeket kapnak. A vezérigazgató szerint a problémát mégis az uniós csatlakozás után nyomott áron a magyar piacra zúduló tejtermékimport okozza, de inkább a hazainál jóval nagyobb mértékben támogatott német, holland tejtermékek növekvő mennyisége.

A probléma gyökerét is látni kell a kialakult helyzet megértéséhez - tette hozzá a cégvezető -, ez pedig a Magyarország által választott uniós támogatási rendszer. Nyugat-Európában birtoknagyság, illetve állatállomány szerint kaphatnak támogatást a gazdálkodók, így mindegy, hogy a föld vagy az állatok alapján jutnak hozzá. Már csak azért is, mert ott kialakultak olyan gazdaságok, amelyekben a földterülethez megfelelő mennyiségű állatot is tartanak. Magyarországon a helyzet más: csak földalapú támogatást kapnak a gazdálkodók, ezt a támogatást pedig a növénytermesztési ágazat "felszívja". Az állattartóknak ugyanakkor nemigen vannak földjeik, így a takarmányt piaci áron kell megvásárolniuk. Ilyen feltételek mellett nem tudnak versenyképes áron termelni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!