Piroska
-12 °C
-2 °C

Két év múlva Ukrajnában is OTP?

2003.10.10. 08:49
Két-három éven belül akár Ukrajnában is lehet saját bankja az OTP-nek - mondta tegnap egy konferencia szünetében Wolf László vezérigazgató-helyettes a Dow Jones hírügynökségnek. A legnagyobb magyar bank továbbra sem adta föl romániai terveit, de ott most már egy egészen kis bankkal is beérné.
Az OTP terjeszkedési elképzeléseiről beszélt Wolf László vezérigazgató-helyettes a Magyar Atlanti Tanács ülésének szünetében a Dow Jones hírügynökség munkatársával. A szlovák IRB-t tavaly, a bolgár DSK-t pedig alig tíz napja kifizető vezető magyar bank akvizíciókért felelős vezetője egyrészt megerősítette a Napi Gazdaság korábbi információját a 400 ezer ügyféllel rendelkező Albán Takarékpénztár küszöbönálló privatizációja iránti érdeklődéséről, másrészt Ukrajna vonatkozásában határidőt is említett.

Az OTP 2005-2006-ban már szeretne érdekeltséggel bírni az 50 milliós szomszéd országban. A szlovén bankok mint potenciális célpontok növekedési kilátásait illetően az OTP vezérhelyettese szkeptikusan nyilatkozott.

Romániában "alvó" bankot vesznek

Románia viszont továbbra is a bank érdeklődésének homlokterében áll. A tavalyi BCR-fiaskó után Csányi Sándor többször említette, hogy adott esetben akár a zöldmezős bankfejlesztést sem zárnák ki. Most Wolf utalt arra, hogy elképzelhető egy "kvázi-zöldmezős" tranzakció is, amikor egy 20 alkalmazottal bíró, egyfiókos kisbankból fejleszthetnek ki országos hálózatot. Mivel Romániában az OTP aligha jutna túl könnyen a bankalapítás buktatóin, egy "alvó" bank felélesztése bizonyára gyorsabb és adott esetben olcsóbb lenne a nulláról indulásnál.

Szárnyal a részvény

Az OTP részvénye egyébként tegnap - bár a szerdai záráshoz képest a nap végére visszaesett - újabb rekordot döntött. Valamivel dél előtt túllépte a 3000-es határt, és néhány kisebb tételért 3035 forintot is megadtak az OTP-lázban égő befektetők. E pillanatban a legnagyobb magyar bank alig 4 százalékkal ért kevesebbet, mint a Matáv, és jó ötödével volt drágább, mint a Mol.

A bankpapír vevői között közép-európai nyugdíjalapok és tengerentúli globális alapok mellett tegnap már a "háziasszonyok" is megjelentek, a hét hét alatti 35 százalékos emelkedés a hazai spekulánsok fantáziáját is beindította. A tegnapi csúcs mindazonáltal aligha a vonatra későn felszállni akaró spekulánsoknak, sokkal inkább a papírt hetek óta shortoló pesszimisták 3000 feletti kétségbeesett zárásának volt köszönhető.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.