Emőke
8 °C
19 °C

Kivonulással fenyeget az OTP a banki nyereségadó miatt

2004.09.18. 13:18
Külföldre viszi legnyereségesebb üzletágait az OTP, ha az állam kiemelten adóztatná a banki nyereséget. A bank vezérigazgatója szerint az állam a bankszektorral fizettetné meg rosszul szervezett, drága működését.
Ellentámadást indított az OTP a pénzügyminisztérium 24 százalékos banki nyereségadó-terve ellen. A legnagyobb magyar pénzintézet pénteki közleménye szerint az állam a nagy hatékonysággal üzemelő bankszektorral akarja megfizettetni saját gazdaságtalan működésének terheit.

Az elmúlt tíz évben az OTP "termelékenysége ötszörösére, hatékonysága negyvenszeresére nőtt", áll a bank közleményében. Ezzel szemben folyamatosan nő az államkassza hiánya, és nem csökken a foglalkoztatottak száma sem, így az államigazgatás hatékonysága csökken. A megemelt nyereségadó terheit a bank üzletfeleire lesz kénytelen átterhelni, figyelmeztet a közlemény.

A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató szerint egy "ötletbörzének köszönhető új sarc" miatt a bank akár külföldre viszi legnyereségesebb üzletágait. A Népszabadságnak adott interjújában Csányi Szlovákiát jelölte meg a bank kártyaüzletágának és ügyfélszolgálatának lehetséges új helyeként, mivel ott az adóterhek és a munkaerő bérköltsége is alacsonyabb.

Az OTP heves támadása máris hatással volt a pénzügyminisztériumra. A bank közleményére reagálva a minisztérium sajtóosztályának vezetője még kiállt eredeti álláspontjuk mellett, Draskovics Tibor egy délutáni, zárt ajtók mögötti összejövetelen már felvetette más, a bankok nyereségét direkten nem érintő javaslatok elfogadásának lehetőségét is. A kérdésben a pénzügyminiszter a Bankszövetség elnökével és "a legnagyobb magyar bank elnökével is" tárgyalni kíván.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.