Natália
-3 °C
7 °C

Évente 25 millió óvszert használunk el

2003.06.17. 07:41
Egy magyar párra átlagosan öt elhasznált óvszer jut egy évben. A legnépszerűbbek a natúr, valamint a színes és ízesített eszközök. Egyre keresettebb az aktus meghosszabbítását lehetővé tevő óvszer is. A forgalmazók szerint a magyar lakosok alapvetően prűdek és kevesen vásárolnak interneten keresztül.
Magyarországon évente mintegy 25 millió óvszer kel el, a forgalom nyolcvan százalékán három nagyobb társaság osztozik. A maradék húsz százalék sok kis cég között oszlik meg.

A fiatalok a törzsvásárlók

A nyár a turistaszezon beköszöntével jót tesz az óvszerpiacnak, a téli hónapokhoz képest ilyenkor mintegy 20 százalékkal nő az értékesítés volumene. A vásárlók többsége fiatal, a 16-35 éves korosztályba tartozik, ez a réteg adja a forgalom több mint 80 százalékát.

A minőség is fontos

Magyarországon jelenleg nem gyártanak óvszert, importból fedezik a szükségleteket. A forgalmazók tapasztalata szerint az utóbbi időben a drágább nyugat-európai márkák rovására mind nagyobb részesedést szereznek az olcsóbb kelet-ázsiai termékek.

Piackutatók szerint a fogyasztóknak az ár mellett a minőség is fontos. Ezt jelzi, hogy fokozatosan megnőtt a kettős védelmet nyújtó, spermaölő anyagot is tartalmazó óvszerek iránti kereslet.

A natúrt és az ízesítettet egyaránt szeretik

A forgalmazók véleménye szerint a magyarok óvszerhasználati szokásain még van mit változtatni. A belga Rako óvszert forgalmazó Interrako Kft. öt termékkel van jelen, ezek közül a legkedveltebb a hagyományos, natúr óvszer. Ez teszi ki a forgalom felét.

Ezzel ellentétesek a magyarországi piacvezető Lifestyles márkát forgalmazó Hungaromedica Kft. tapasztalatai. Szerintük a legkeresettebb termékek közé tartozik a színes és az ízesített óvszer. Az Interrakónál a második az aktus meghosszabbítását lehetővé tevő Long Love elnevezésű termék.

Újabb típusok bevezetésére főként marketingszempontból van szükség, mivel a jelenlegi termékpaletta szinte teljesen lefedi az igényeket. A Rako óvszer iránti keresletet jelentősen megnövelte, hogy támogatták a ValóVilág késő esti adásait.

Az óvszeresek szerint prűdek vagyunk

Az Interrako munkatársa szerint a magyar lakosság viszonylag prűd. Ezt jelzi a natúr óvszerek iránti erős kereslet, valamint az, hogy szinte kimutathatatlan mértékű a honlapjukon keresztül történő internetes vásárlás.

A gumióvszer elterjedését gátolja, hogy az országban elenyésző számban található óvszerautomata, a Hungaromedica Kft. jelenleg például csak tíz ilyennel darabbal rendelkezik. Az automaták külföldön rendkívül népszerűek, gyakoriak, hazánkban az utóbbi hónapokban nőtt az érdeklődés az ilyen szerkezetek iránt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.