Gyöngyi
2 °C
13 °C

A pálinka a románoké is?

2003.04.16. 10:55
Már úgy tűnt, hogy a jól lobbizó Magyarország végleg megszerezte a pálinka szó használatát, amikor egy román törvénymódosítás bekavart. Pikáns, hogy a javaslatot egy magyar RMDSZ-képviselő nyújtotta be.
Kovács Zoltán Bihar megyei honatya, a beterjesztő ezt nyilatkozta: "én nem a román terméket, hanem az erdélyi pálinkafőzők érdekeit védtem. Nagyon szomorú, hogy amikor Magyarország a pálinka védelmét kérte, nem gondolt Erdélyre. Ausztria egyes térségei megkapták a pálinka név használatának jogát, és úgy látszik, hogy az egyeztetésből mi erdélyiek, mint mindig, most is kimaradtunk".

Nem szívóztak volna

A román kormány - amely kezdetben nagy felháborodással fogadta, hogy a magyarok sikeresen védették le a pálinka megnevezést a lepárlással gyümölcsből készült tömény szeszes italokra - éppen "megadta volna magát": a gyümölcstermesztésről szóló törvény tervezetében ugyanis nem szerepelt a pálinka elnevezés. A kormány azt javasolta, hogy a meghatározott gyümölcsfajtákból Románia meghatározott területein lepárlással előállított szeszes italt tuica (cujka), illetve rachiu (rákju) néven ismertessék el Európában román terméknek.

Házi hagyományok

Az erdélyiek annak ellenére maradtak ki, hogy a pálinka név levédetésének egyik vezető hazai harcosa Font Sándor, az MDF képviselője volt. De hát itt nem csak a hagyományról, hanem üzletről volt szó. Nem véletlenül nyilatkozta korábban Barabás Attila, a Győri Likőrgyár vazérigazgatója, hogy Magyarországnak egyértelműen az az érdeke, hogy a pálinka márkanév alatt csak magyar termékeket lehessen értékesíteni, de az igaz, hogy az erdélyi területeken - sőt Bánátban is - komoly hagyományai vannak a házi pálinkafőzésnek.

Az Unió idén januárban fogadta el Magyarország kérését, és kimondta, hogy pálinka néven csak olyan italokat lehet forgalmazni az EU-ban, amelyeket Magyarországon, illetve Ausztria néhány tartományában állítanak elő. Ezt a döntést a román sajtó nem hozta nyilvánosságra. Kovács Zoltán állítja, hogy - hasonlóan a többi román honatyához - nem tudott az EU döntéséről.

Nem tárgyaltak velük

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt hónapokban többször próbált egyeztetést kezdeményezni a magyarországi illetékesekkel, de a magyar földművelési miniszter nem tudott erre időt szakítani - mondta Kelemen Atilla, az RMDSZ képviselőházi csoportjának vezetője az MTI-nek.

Kelemen Atilla, aki a román képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke is, azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ nehezen tudná elmagyarázni az évszázadok óta pálinkát főző erdélyi magyaroknak, hogy a kisüstijük ezentúl csak tuica néven lesz forgalmazható. Az iparágban járatosak szerint azért nem ennyire forró a helyzet, mert Erdélyben ugyan tényleg sok pálinka fogy, de az emberek jellemzően otthon főzik le és aránylag kevés kerül kereskedelmi forgalomba.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.