Zalán
6 °C
19 °C

Gyurcsány-lépések a panelekért

2005.06.02. 17:11
Támogatott hitel panelházak felújítására és külön a távfűtéses otthonok fűtésrendszerének korszerűsítésére, lakótelepi rendőrség, már idén 5-10 százalékkal olcsóbb távfűtés. Ezek a főbb elemei a Száz lépés program újabb hat lépésének. A kedvezményes hitelekre húszmilliárdot ad a kormány.

Csütörtökön végigsétált Angyalföldön, a Gyöngyösi úti lakótelep központján a miniszterelnök, majd közös képviselők és iskolából hazatartó kisdiákok előtt ismertette a kormány lakótelepekre vonatkozó elképzeléseit.

Húszmilliárdos Panel plusz

A kormányfő szerint tarthatatlan az az ellentmondás, hogy a lakótelepeken, ahol jellemzően az átlagosnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők élnek, sokkal magasabbak a megélhetési költségek, mint egy nem lakótelepi lakásban. A most bejelentett hat lépés hatására mindez megváltozik, ígérte a kormányfő, aki szerint a lakótelep-programnak köszönhetően olcsóbb és biztonságosabb lesz a panellakók életet. A kormányfő által ismertetett lépések:

1. Elindítjuk a "Panel Plusz" hitelprogramot, hogy azok a lakóközösségek, önkormányzatok is részt vehessenek a panel-felújítási programban, amelyek nem rendelkeznek elegendő önerővel.

2. A megélhetési gondokkal küzdők kamatterhét az állam magára vállalja.

3. Támogatást adunk a távfűtéses lakások egyéni hőszabályozásának kialakításához, a távfűtés költségeinek mérsékléséhez.

4. Változatlan energiaárak mellett átlagosan 5-10%-kal csökkentjük a távfűtéses lakásokban élők költségeit.

5. A lakótelepi rendőrségek létrehozásával egyre több lakótelepen válik biztonságosabbá az élet.

6. Pályázati támogatással segítjük az élhetőbb, modern lakókörnyezet kialakítását.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány idén minden korábbinál nagyobb támogatást biztosít a panellakások energiatakarékos felújítására. Ennek érdekében húszmilliárd forintos hitelprogramot indítanak, amelyből a lakóközösségek és az önkormányzatok 15 éves futamidőre 5-6 százalékos kamattal vehetnek fel kölcsönt. Azok, akik jelenleg lakásfenntartási támogatásban részesülnek, ennek a hitelnek a törlesztéséhez havi 1900 forintos kamattámogatást kaphatnak.

Már idén olcsóbb lesz a távfűtés?

A kedvezményes hitelt a harmadik lépéshez , az egyéni fűtésszabályozás megteremtéséhez is fel lehet majd venni. A kormány számításai szerint a szabályozható fűtés és az egyéni hőfogyasztás mérésének beruházási költsége 20 000 - 80 000 forint, ami három-négy év alatt megtérül az alacsonyabb fűtésszámlában.

A miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy a fűtési rendszerek korszerűsítésével, a távfűtés árának felülvizsgálatával, a szolgáltatók árképzésének ellenőrzésével és adóintézkedésekkel csökkentik a távfűtés költségeit. Mint fogalmazott, már az idei fűtési szezonban 5-10 százalékkal csökkenhet a távfűtés díja, ha az energiaárak nem változnak jelentősen.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy a meglévő 14 lakótelepi rendőrség mellé még idén további 11-et, majd 2006-ban újabb 6-ot hoznak létre. Ígérete szerint 2010-re minden olyan lakótelepen lesz lakótelepi rendőrség, ahol legalább ezer lakás van.

Ez volt az ötödik csomag

Gyurcsány Ferencnek ez volt az ötödik, nyilvánosságra hozott lépéssorozata. A mostanival együtt immár 64 lépést jelentett be a kormány a százból. Elsőként a munkaügyi, majd az egészségügyi, a családtámogatásokra vonatkozó, végül a szakképzést érintő intézkedések tervét jelentette be a miniszterelnök.

Emellett nyilvánosságra hozták a tőkejövedelmek utáni egészségügyi hozzájárulás fizetéséről szóló elképzelést, valamint közölték a megbízási szerződésekkel foglalkoztatottak után fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevezetését. Bár ezek különálló bejelentések voltak - amelyekből az elsőt a kisebbik koalíciós partner állítólag nem is támogatja -, az utólagos kormányzati magyarázkodások szerint ezek is a száz lépés, azon belül az adórendszer átalakításával kapcsolatos intézkedések részét képezik.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!