Mária
-6 °C
-2 °C

Méreg a hazai fűszerpaprikában

2004.10.27. 08:14
A megengedettnél nyolcvanszor több aflatoxin méreg van a boltokban kapható fűszerpaprikában - értesültünk megbízható forrásból. Az őrleményt Dél-Amerikából importálták a hazai cégek.
A Világgazdaság információi szerint kormányszintű döntés várható paprikaügyben, hiszen ismét aflatoxin gombamérget találtak a hazánkban kapható paprikában. A mérget először szeptemberben mutatták ki. Akkor két magyar cég által Brazíliából és Spanyolországból importált 60 tonnányi fűszer aflatoxintartalma a megengedett tízszeresét érte el, ezért a hatóságok megsemmisítést, vagy visszaszállítást írtak elő.

A tisztiorvosi szolgálatok az agrártárcához tartozó szakemberekkel együtt azóta széles körben végeztek vizsgálatokat, s most a méreg nyolcvanszorosát is kimutatták. Az anyag kis mennyiségben nem káros, ám nagyobb dózisban májrákot okozhat. Az importra a tavalyi, rossz termés miatt volt szükség; a gyártó cégek a hazai őrleményhez adagolták az importot. Az újabb botrány súlyosan veszélyeztetheti a hungaricum piaci pozícióit.

Megkerestük az agrár- és az egészségügyi tárca vezetőit, ám lapzártánkig nem kaptunk választ: milyen következmények várhatók. Úgy tudjuk, elkészült az országos tiszti főorvos és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal jelentése, ezt az érintett miniszterek megkapták.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.