Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Bővült a forgalmazható és fogyasztható paprikatermékek listája

2004.10.31. 17:34
Újabb fűszerpaprika őrlemények forgalmazását hagyta jóvá az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Szombatig az áruházláncok hat százalékában forgalmaztak olyan termékeket, amelyeket még nem minősített fogyaszthatóvá a tisztiorvosi szolgálat.
Újabb paprikatermékeket nyilvánított forgalmazhatónak és felhasználhatónak vasárnap az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ); a vizsgált termékek e napi, interneten közzé tett listáján huszonnégy új tétel szerepel.

A honlapon négy nap vizsgált termékeinek felsorolása olvasható. Az összegzésben a készítmények mellett a gyártó neve és a szavatosság lejártának dátuma is szerepel. A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt kitiltja az üzletek polcairól.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter azzal indokolta a tilalmat, hogy három fűszerforgalmazó cég - a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. - termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet.

"Az előző év kis pirospaprika termése miatt a magyar gyártók külföldről vásároltak olyan pirospaprikát, melynek őrleményét készítményeikbe bekeverték. A kimutatott aflatoxin a magyar éghajlaton nem képződik, ezért egyértelmű, hogy külföldről származó paprikából került a forgalmazott termékekbe" - olvasható az egészségügyi tárca honlapján.

A rendőrség visszaélés ártalmas közfogyasztású cikkel bűntettének megalapozott gyanúja, továbbá fogyasztók megtévesztésének vétsége miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) csütörtökön és pénteken végzett ellenőrzései során a 2.323, többségében kiskereskedelmi egység csupán 8 százalékánál fordult elő a forgalomból átmenetileg kitiltott fűszerpaprika.

A felügyelőség szombati közlése szerint az ellenőrzött áruházláncok 6 százalékában tapasztaltak szabálytalanságot. Vas megyében és a fővárosban összesen 11, illetve 10 kifogásolt vendéglátó egység volt, míg a gyermekélelmezés esetében 222 vizsgált konyhából 13-ban kellett intézkedni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!