Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A GVH vizsgálja a gyógyszer-nagykereskedőket

2004.06.24. 15:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indít vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal tíz gyógyszernagykereskedő ellen. A szakmai szövetség szerint nem ők tartják vissza a gyógyszereket, hanem a gyártói kapacitások nem fedezik a patikák megnövekedett igényeit.
A Gazdasági Versenyhivatal 2004. június 23-án eljárást indított 10 gyógyszer-nagykereskedő cég ellen. A gyártók és a kormány között megszületett megállapodások következtében 2004. július 1-jétől a betegek által fizetendő térítési díjakat nem érintő fogyasztói áremelkedések várhatók. Egyes piaci jelzések szerint a nagykereskedő vállalkozások a gyógyszerek fogyasztói áremelkedése ismeretében - az ebből származó nyereségtöbblet megszerzése érdekében - csak töredékesen, illetve egyáltalán nem teljesítik a gyógyszertárak megrendeléseit.

Visszaélnek az erejükkel?

A gyógyszerpiac szerkezete alapján nem zárható ki a gyógyszer-nagykereskedők gyógyszer piacon meglévő közös erőfölénye. A gyógyszertárak megrendeléseinek nem teljesítése a gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősülhet, és ez a magatartás a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénybe ütközik. A törvény rendelkezései szerint tilos az árut az ár emelését megelőzően, vagy egyébként indokolatlan előny szerzésére, illetve versenyhátrány okozására alkalmas módon a forgalomból indokolatlanul kivonni, illetőleg visszatartani. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot lezáró érdemi határozatában kerül megállapításra, hogy történt-e jogsértés.

A Gyógyszerész Kamara hivatalos megkeresésére a szövetség már folytatott vizsgálatot az ügyben, és az ennek során nyert adatok és tényszámok egyértelműen azt támasztják alá, hogy a nagykereskedők nem sértettek meg semmilyen előírást - jelentette ki az Indexnek Fácányi István, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének titkára. A patikák jelentősen megemelkedett igényei miatt június első húsz napjában szállítottak ki annyi medicinát, mint májusban az egész hónap alatt, egyébiránt pedig már a májusi forgalom is magasabb volt, mint az árcsökkentést megelőző márciusi. A gyártók kapacitása sem végtelen - hangsúlyozta Fácányi István, aki szerint a nagykereskedők az elmúlt hónapok veszteségeiből most egyaránt valamit behozni kívánó patikák és gyártók között kell lavírozzanak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.