Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Pepsi-ellenes tüntetés PETícióval és kevés résztvevővel

2001.11.08. 17:09
A Hulladék Munkaszövetség csütörtök délután a Pepsi székháza előtt tüntetett a vállalat eldobható palackokat népszerűsítő reklámja ellen. A húsz-harminc fős csoport képviselői átadták petíciójukat a cég PR-menedzserének, aki megígérte, hogy a Pepsi a közeljövőben válaszolni fog a környezetvédők kiáltványára.
A környezetvédők a tüntetés elején kis előadás keretében ismertették, milyen következményekkel jár az eldobható palackok használata: mindent elborít a szemét, és végül az alapanyag (a kőolaj) is elfogy. A performance keretében komoly mennyiségű üres palackot szórtak el a székház előtt, illetve egy zsáknyit be is vittek az épületbe - a cég képviselői azt köszönték szépen, de nem vették át.

Fogadták a tüntetők képviselőit

A rendőrök és a Pepsi biztonsági emberei csak két környezetvédőt, illetve az újságírókat engedték be a székházba. A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) munkatársait Barta Zsolt PR-menedzser fogadta, aki a petíciót átvette, és megígérte, hogy azt a vállalat vezetőségével ismertetni fogja. A Pepsi ezek után válaszol a környezetvédőknek a kiáltványban foglaltakra.

A PETíció

A visszaváltható, úgynevezett PET-palack után PETícióra keresztelt dokumentumban a HuMuSz tiltakozik "a Pepsi évek óta tartó törekvése ellen, amellyel előbb az üvegvisszaváltást, majd a műanyagpalackok visszaváltását teszi lehetetlenné". A szervezet felháborítónak tartja, "hogy a fogyasztók számára semmilyen csomagolási alternatívát nem nyújtanak, sőt a legdrágább és a legszennyezőbb csomagolás vásárlására buzdítják őket, s a csomagolóanyag előállításának, reklámozásának és kezelésének költségeit is rájuk hárítják".

A környezetvédők követelik, "hogy a Pepsi a környezet védelmének figyelembevételével és az Európai Uniós direktívák szellemében végezze tevékenységét, feleljen meg a törvényi kívánalmaknak, miszerint 'a gyártó köteles az azonos célra szolgáló termékek és csomagolóeszközeik közül azokat előnyben részesíteni, amelyek tartósak, többször felhasználhatóak', és hagyja abba a megtévesztő reklámkampányokat".

A plakát

A környezetvédők azon háborodtak fel, hogy a cég egyik reklámplakátján arra buzdítja a vásárlókat, hogy az eldobható műanyagpalackba csomagolt termékeit vegyék a visszaváltható változat helyett. A plakát arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy az eldobható és a visszaváltható verzió ugyanannyiba kerül, de az eldobható szebb, és nem kell a visszaváltásával vacakolni.

A Pepsi a szelektív hulladékgyűjtést terjesztené

Barta Zsolt, a Pepsi PR-menedzsere az Indexnek korábban elmondta: a visszaváltható palackban forgalmazott italok továbbra is ugyanúgy megvásárolhatók a boltokban, mint korábban. Az igazgató szerint az utóbbi években a fogyasztók egyre többször választják az eldobható változatot: '96 óta 27 százalékról 49 százalékra nőtt ezek aránya. A Pepsi szerint a megoldást az jelentené, ha elterjedne a szelektív hulladékgyűjtés. A cég alapító tagja az ÖKO-Pannon Kht-nak, amely Győrben több éve sikeresen működtet egy szelektív hulladékgyűjtési és feldolgozási rendszert.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.