Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A piac a jelenlegi koalíciót támogatja

2006.04.10. 13:14
A piac nem értékeli a Fidesz retorikáját, ezért inkább a jelenlegi koalíciót pártolja. A régi-új szociálliberális kormánynak azonban nem adna sok időt arra, hogy ígérgetések helyett gyorsan rendbe vágja a költségvetést - vélik londoni feltörekvő piaci elemzők.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési részlegének feltörekvői piaci stratégiáért felelős alelnöke azt mondta: az első, hétfői piaci reakciók a baloldali koalíció eredményével kapcsolatos "óvatos elégedettségre" utalnak. Evans szerint az, hogy a forint a hétfő délelőtti hivatalos forgalomban 266,50-ig erősödött a nyitás előtt mért 268-ról, megkönnyebbülést jelez, "de nem ovációt".

Nem az MSZP-SZDSZ mellett, inkább a Fidesz ellen

Ennek nem elsősorban a kormány által előterjesztett reformjavaslatokhoz van köze, hanem ahhoz, hogy a Fidesz "különösen populista színben" tűnt fel az első forduló kampányában, mondta a BoA vezető londoni elemzője.

A BNP Paribas szerint ugyanakkor a befektetőknek nem szabad elfelejteniük azt sem, hogy "az MSZP négy évvel ezelőtti választási ígéreteinek teljesítése döntötte káoszba" a piacot, és az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikai döntéshozatalai éreztetik most is a hatásukat.

A cég szerint azonban a Fidesz győzelme nem tenne jót a forint- és a kötvénypiacnak, e párt "populistább választási ígéretei miatt", és azért sem, mert a piac általában "a status quo fennmaradását pártolja".

A választás nem számít, csak a költségvetés

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének hétfőn kiadott elemzése háromnegyedes esélyt ad a jelenlegi koalíció csekély parlamenti többségű fennmaradására, de nem zárja ki a döntetlent sem, amelyben az MSZP-SZDSZ koalíciónak éppen 193 mandátuma lenne a 386-ból. Az eredmény minden valószínűség szerint szoros lesz, és bárki győz is, a következő kormánynak nem lesz erőteljes felhatalmazása a szükséges költségvetési megszorítások és szerkezeti reformok végrehajtására. Ezért a cég fenntartja a magyar befektetési konstrukciók, elsősorban a forint árfolyamára érvényes negatív hozzáállását, áll a Goldman Sachs kommentárjában.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének kommentárja szerint az MSZP-SZDSZ koalíció fennmaradása lenne "a viszonylag inkább piacbarát" eredmény. A ház változatlanul kétségesnek tartja a gyors költségvetési konszolidációt, és emiatt szerinte a következő hónapokban továbbra is lefelé ható kockázatok terhelik a magyar befektetési konstrukciókat.

A BNP Paribas bankcsoport londoni részlegének elemzése szerint mivel a nagy pártoknak a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettségében nincs nagy különbség, bármilyen végeredmény semleges piaci hatású lesz. A piac a jelek szerint mégis inkább a szocialisták győzelmét pártolná, tekintve a Fidesz retorikáját, benne a Budapest Airport újraállamosításáról elhangzott fenyegetést, áll az elemzésben.

Tenni azért kell, és lehetőleg minél gyorsabban

A Bank of America elemzője szerint ha a második forduló után a jelenlegi koalíció marad kormányon, a piac meglehetősen gyors (költségvetési) lépéseket fog várni, mivel "már jó ideje az a helyzet, hogy ígéretek hangzanak el azok teljesítése nélkül". A gyors lépéseket sürgetheti az is, hogy az Európai Unió és a hitelminősítő intézetek "a koalíció sarkában lesznek", és ezek - valamint a piac is - büntetni fogják az intézkedések elmaradását.

Evans szerint ha a Fidesznek sikerülne valahogy átfordítania az eredményt a második fordulóban, az általa alakítandó kormánynak talán több időt hagyna a piac, pusztán azért, mert a párt négy évig ellenzékben volt. A Fidesz elmúlt néhány heti retorikája azonban "nem nyerte meg különösebben a piac tetszését", tette hozzá.

A választásoknak nincs nagy hatásuk a piacra

A Bank of America londoni elemzője szerint mindazonáltal egyik nagy pártnak sincs olyan gyorsan megvalósítható programja, amelyet a piac fenntartható reformpolitikának minősítene, ezért szerinte - még ha most "megkönnyebbülést tükröző fellendülés" tapasztalható is - a második forduló eredményének egyik esetben sem lenne "különösebben pozitív" piaci hatása.

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház londoni feltörekvő piaci közgazdásza úgy látja, amennyiben a Fidesz alakítana kormányt, akkor "ha csak az eddig hallott választási ígéreteiket valósítják meg", az sem lenne nagyon kedvező. Gable különösen az adócsökkentési ígéretekre utalt, mivel "igen sok a kétely" azzal kapcsolatban, hogy ezek generálhatják-e a Fidesz által várt többletbevételt. A Fidesz kormányra kerülése esetén hajlamos lenne arra, hogy a helyzetről a lehetséges legrosszabb képet fesse, megpróbálva a lehető legnagyobb mértékben a jelenlegi kormányt felelőssé tenni. Ez ugyan nem változtatna a tényleges helyzeten, de az ezt kísérő szalagcímeket a piac esetleg nehezen emésztené meg.

A Goldman Sachs szerint piaci szempontból negatív az első forduló, mert folytatódik a bizonytalanság, és a második fordulóig hátralévő két hétben szerinte "a pártok még több költségvetési kiadást és adócsökkentést fognak megígérni". Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház londoni feltörekvő piaci közgazdásza aszerint a két forduló között számítani kell piaci gyengülésekre, mert valószínű, hogy újabb populista ígéretek hangzanak el "az utolsó néhány választó" megnyerése végett.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!