Ágnes
-11 °C
-4 °C

Nem lehet 'az első' a Pick

2004.12.16. 14:44
A fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a Pick, amikor termékein használta a N°1 jelölést. A Gazdasági Versenyhivatal harmincmillió forintra büntette a szegedi céget.
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor 16 termékének csomagolásán a "N°1" jelölést annak ellenére alkalmazta, hogy ez év nyarán már ugyanezért bírságolta meg a versenyhatóság. A vállalkozás a figyelmeztetés ellenére a termékek csomagolási jelölésén csak részben változtatott - tájékoztatta a GVH az Indexet. Az új eljárásban hozott határozatában a Versenytanács megtiltotta a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás további folytatását, és hatmincmillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A csomagoláson elhelyezett jelek, feliratok, ábrák fogyasztótájékoztatási és ellenőrzési célokat szolgálnak. A "N°1" jelölésnek önmagában rangsort, elsőbbséget jelölő értelme van, amely csak valamely más, kevésbé kiemelkedő áruval összehasonlítva nyer értelmet. A Pick Rt. 16 termékén feltüntetett "N°1" jelöléssel azt az üzenetet közvetítette a fogyasztók felé, hogy a termék a versenyző termékek rangsorában az első helyen található.

Az abszolút elsőbbséget kifejező felsőfokú jelző esetében a megalapozottságot a vállalkozásnak valamennyi versenytárssal, illetve versenyző termékkel szemben bizonyítania kell - közölte a GVH. Vagyis, jogsértést követ el a vállalkozás, ha magáról vagy termékéről olyan felsőfokú jelzőt állít, amelyet nem tud hitelt érdemlően, objektív módon bizonyítani. A Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt. állításának helytállóságát nem bizonyította.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.